Eveniment

Ministrul bugetului vrea să prioritizeze investiţiile publice: „Va fi o revoluţie în finanţe“

Ministrul bugetului vrea să prioritizeze investiţiile...

Autor: Claudia Medrega, Andreea Neferu

06.03.2014, 23:00 913
Lista investiţiilor publice prioritare va fi discutată în iunie de guvern, iar rectificările bugetare şi bugetul anului 2015 nu vor putea fi realizate în absenţa unei astfel de liste, a declarat Liviu Voinea, 38 de ani, ministrul bugetului. Minis­terul Finanţelor va face prioritizarea investiţiilor de două ori pe an, până la 30 iunie, respectiv 30 septembrie şi o va prezenta în guvern.

Magistrala de metrou din Drumul Taberei, primul tronson al autostrăzii Bucureşti-Braşov şi laserul de la Măgurele sunt în prezent principalele proiecte de investiţii publice programate să primească anul acesta bani de la stat.

În total, guvernul şi-a propus să aloce pentru proiectele publice circa 13,3 mld. lei (3 mld. euro), în creştere cu aproape 12% faţă de 2013. Dintre cele mai mari 20 de proiecte, nouă sunt autostrăzi. Anul trecut cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, au avut un declin de 7,5%.

„Va fi o revoluţie în finanţele publice dacă reuşim să o ducem la bun sfârşit. Motivul pentru prioritizarea proiectelor de investiţii publice este următorul: 25% din proiecte au 90% din bani, dar în următorii ani este nevoie de 70 mld. lei pentru a finaliza aceste proiecte. Ne propunem să cheltuim mai eficient banul public şi să ducem investiţiile la bun sfârşit.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO