Eveniment

Modelul construcţiilor, replicat în industria alimentară: Oficial, salariul minim din industria alimentară şi din agricultură, sector cu 300.000 de angajaţi, va fi de 3.000 de lei brut din iunie 2022

Ioan Popa, fondatorul şi preşedintele  TRANSAVIA, liderul pieţei de carne de pui, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară, cu peste 2.300 de angajaţi.

Ioan Popa, fondatorul şi preşedintele TRANSAVIA, liderul pieţei de carne de pui, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară, cu peste 2.300 de angajaţi.

Autor: Adelina Mihai, Florentina Niţu

20.05.2022, 10:00 264

♦ Salariul minim creşte de la 2.550 la 3.000 de lei brut pe lună pentru aproximativ 300.000 de salariaţi din industria alimentară şi din agricultură ♦ Legea a fost publicată marţi în Monitorul Oficial şi se aplică de la 1 iunie 2022 până la finalul anului 2028 ♦ Ioan Popa, TRANSAVIA: Măsura guvernului Ciucă e la fel de bună ca reducerea TVA la alimente la 9% din vremea guvernului Ponta ♦ Dragoş Frumosu, Sindalimenta: Creşterea salariilor este singura şansă de a aduce înapoi o parte din muncitorii calificaţi din străinătate ♦ Mădălina Racoviţan, KPMG: Excepţiile pot crea distorsiuni pe piaţa muncii.

Salariul minim va creşte de la 2.550 de lei brut pe lună la 3.000 de lei brut pe lună pentru circa 300.000 de salariaţi din industria alimentară şi din agricultură de la 1 iunie 2022, potrivit unei legi publicate ieri în Monitorul Oficial. În valori nete, salariile minime ale angajaţilor din aceste sectoare vor creşte cu 250 de lei pe lună, de la 1.524 de lei net în prezent la 1.774 de lei net din iunie 2022. Măsura a fost prevăzută în cadrul programului guvernamental „Sprijin pentru România“, lansat în urmă cu aproximativ o lună.

„Cu toate că niciunul dintre angajaÅ£ii noÅŸtri nu este încadrat pe salariul minim, venitul mediu brut la nivel de companie depăşind 8.000 lei (4.680 lei net - n.red.), considerăm că măsura luată de guvernul Ciucă de a creÅŸte salariul minim garantat în industria alimentară ÅŸi agricultură prin scutirea de contribuÅ£ii la sănătate, impozit pe venit ÅŸi Pilonul II, deci fără a pune presiune de costuri pentru angajatori, este de aceeaÅŸi magnitudine ca cea luată de  guvernul Ponta pentru reducere a TVA la 9% pentru produsele alimentare. Efectele resimÅ£ite vor fi pe multiple paliere: la nivelul angajaÅ£ilor, al companiilor, al sectorului ÅŸi la nivel societal“, a spus Ioan Popa, fondatorul ÅŸi preÅŸedintele  TRANSAVIA, liderul pieÅ£ei de carne de pui, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară, cu peste 2.300 de angajaÅ£i.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO