Eveniment

Moody's nu revizuieste ratingul in scadere

17.01.2008, 19:42 13

Agentia de evaluare financiara Moody's recomanda Romaniei sa se concentreze pe investitiile in infrastructura si nu pe cheltuielile sociale pentru a nu afecta perspectivele de crestere economica pe termen lung, transmite Reuters.
Moody's a reiterat insa ca nu exista riscul unei revizuiri in scadere a ratingului "Baa3" acordat Romaniei.
Bugetul general consolidat a inregistrat, la finele anului trecut, calculat dupa metodologia romaneasca, un deficit de circa 2,4% din PIB.
Cheltuielile sociale, efectuate inainte de alegerile parlamentare care vor avea loc in acest an, au alimentat supraincalzirea economiei si ar putea urca deficitul bugetar peste tinta de 2,7% din PIB stabilita pentru 2008, considera analistii.
"In ultimii cativa ani, guvernul s-a concentrat prea mult pe cheltuieli curente si insuficient in cazul investitiilor", a declarat Kenneth Orchard, analist Moody's pentru Romania. El a aratat ca cea mai mare parte a cresterilor de cheltuieli au fost pentru majorarea salariilor si a pensiilor. Totodata, analistul Moody's a cerut guvernului sa reia procesul de reforma, in prezent "blocat" in domenii precum educatie, administratie publica, privatizare, justitie si combaterea coruptiei. Orchard a spus insa ca, avand in vedere ciclul electoral, este improbabil ca guvernul sa se concentreze pe investitii si accelerarea reformelor.
Romania se confrunta cu dilema de a investi in infrastructura si in programe de combatere a saraciei pentru a-si imbunatati competitivitatea pe piata comunitara, concomitent cu mentinerea cheltuielilor la un nivel scazut pentru a tine sub control inflatia si deficitul de cont.
Anul trecut, Standard & Poor's a revizuit la negativ perspectiva ratingului Romaniei, ca urmare a ingrijorarii legate de lipsa de reactie a autoritatilor fata de amplificarea deficitului extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO