Eveniment

Negocieri esuate pe tema creditelor BEI

16.01.2003, 00:00 25

Discutiile purtate ieri dimineata de primarul general Traian Basescu cu prefectul Gabriel Oprea pe tema creditelor Bancii Europene de Investitii (BEI) pentru Bucuresti, nu au dus la solutionarea conflictului existent pe aceasta tema. Fiecare dintre cei si-a sustinut proiectele: Basescu insista ca banii de la BEI sa fie folositi pentru pasajul Basarab, parkingul de la Gara de Nord si modernizarea tramvaielor, iar Oprea sustine ca fondurile sa fie destinate refacerii strazilor.
"Discutia cu prefectul Capitalei pe tema creditelor BEI a esuat, ca si incercarea mea de a-l convinge ca nu este bine sa dam cu piciorul unor proiecte de investitii vitale pentru Bucuresti", a declarat ieri primarul Capitalei, Traian Basescu.
Primarul a afirmat, dupa o intrevedere de 45 de minute cu prefectul, ca pe toata durata discutiei, Oprea a avut un singur punct de vedere, respectiv renuntarea la cele trei componente ale creditului BEI - pasajul Basarab, parkingul de la Gara de Nord si modernizarea tramvaielor.
"Am incercat sa am o discutie cu premierul Adrian Nastase, insa acesta l-a delegat pe prefect. Am acceptat intalnirea cu acesta, sperand ca primul ministru i-a dat competenta sa reluam negocierile pentru a nu pierde acei bani," a mentionat Basescu.
Pe durata intrevederii, prefectul si-a argumentat punctul de vedere afirmand ca exista o Hotarare a CGMB privind renuntarea la cele trei componente ale creditului BEI.
Primarul a spus ca i-a explicat reprezentantului Guvernului ca fondurile din cadrul acelui credit BEI nu pot fi utilizate pentru alte proiecte decat cele stabilite de comun acord cu banca. "I-am spus ca eu sustin categoric proiectele primarilor de sector pentru reabilitarea strazilor secundare, insa pentru aceasta nu pot fi folositi banii de la pasaj, parking si modernizarea tramvaielor", a subliniat Basescu.
El a spus ca pentru strazile pe care vor sa le reabiliteze primarii de sector pot fi contractate ale credite de la BEI, din bugetul bancii pe anul 2003. "Ei n-au inteles insa acest lucru si astfel Capitala pierde investitii in valoare de 134 de milioane de Euro. In acest mod este torpilata prima etapa dintr-un program in valoare de 2,2 miliarde de Euro, de modernizare a Capitalei, care este programat sa se desfasoare pe o durata de 10 ani," a completat Basescu.
Primarul Capitalei a avertizat ca actuala putere incearca sa compromita si licitatia prin care municipalitatea a achizitionat 3.000 de contoare. "Vor sa faca o alta licitatie, prin Ministerul Industriilor si sa cumpere contoare mai ieftine," a afirmat Basescu.
El a spus ca va continua licitatiile pentru pachete de strazi, din cadrul proiectelor BEI, desi consilierii municipali nu vor sa aprobe Acodul de Imprumut Subsidiar, necesar deschiderii finantarii investitiilor.
"Am avut o intalnire civilizata, normala cu domnul primar general Traian Basescu. Era normal sa ne intalnim, mi-am aratat dintotdeauna aceasta disponibilitate de a merge la dansul, sa discutam, sa renuntam, cel putin din punctul meu de vedere, la orgolii atunci cand este vorba despre interesele bucurestenilor. I-am sugerat primarului general sa respecte regula jodului, sa respecte hotararile Consiliului General in privinta creditelor BEI, deoarece consilierii generali reprezinta interesele acelorasi bucuresteni care l-au ales si pe dansul in functia de primar general", a declarat, la randul sau, prefectul Gabriel Oprea.
Concluzia discutiei purtate cu edilul Capitalei a fost, din punctul de vedere al reprezentantului Guvernului, aceea ca se va respecta decizia Consiliului General in privinta creditelor BEI.
"Repet, Capitala nu pierde bani. Din contra, castiga, pentru ca studiile au o mai mare valoare. Sunt convins ca parcarea se va face, dar din fonduuri private", a precizat Oprea. El a adaugat ca redirectionarea fondurilor catre proiectul de reabilitare a strazilor s-a facut in spiritul Legii 489/2001 - care garanteaza sustinerea guvernamentala a rambursarii creditelor si stabileste cheltuirea pe cele cinci componente - si la recomandarea BEI, exprimata la summit-ul de la Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO