Eveniment

Numarul locurilor de cazare turistica, in crestere

20.11.2003, 00:00 23



Piata structurilor de cazare turistica din Romania a avut o dinamica accentuata in acest an, in localitatile din provincie fiind construite peste 150 de unitati, dintre care aproximativ 40 de hoteluri si moteluri, la care se adauga mai mult de 100 de vile si pensiuni.



Potrivit unui studiu preliminar al firmei de consultanta Peacock - Global Hotel Management, capacitatea de cazare a crescut cu peste 4.225 de locuri, distribuite in 27 de hoteluri, 15 moteluri, bungalouri si cabane, precum si in peste 100 vile si pensiuni turistice.



"O proprietate situata in afara unei zone urbane, pe o suprafata de peste un hectar, cu spatii largi pentru parcare, capacitate de 70 camere, pe trei nivele, lift, toate utilitatile necesare, restaurant, bar, in standarde internationale de trei stele costa circa 3,2 milioane dolari", a declarat ieri Paul Marasoiu, director general al Peacock - Global Hotel Management.



Relativ aceeasi valoare a investitiei poate fi aplicata unei proprietati de trei stele, situata in mediu urban, cu o capacitate de aproximativ 45 de camere, restaurante, bar, sala de fitness si spatii pentru reuniuni, cu o suprafata de circa 600 metri patrati, pe patru nivele si subsol tehnic.



"Valoarea poate creste odata cu o mai mare atentie acordata dotarilor, finisajelor si structurii multifunctionale a unor spatii", a adaugat Marasoiu.



Majoritatea hotelurilor construite in acest an au intre 20 si 80 de locuri, clasificarea cel mai des intalnita fiind cea de trei stele. Exista insa si exceptii de la aceasta regula, respectiv unitati cu peste 100 de locuri de cazare. Exemple in acest sens sunt hotelul Europa, de patru stele, din Eforie Nord, cu 440 de locuri, hotelul Tineret 1, din Neptun, cu 152 de locuri, complexul hotelier Oxford din Constanta, de trei stele, cu 204 locuri si hotelul Astoria, de trei stele, din Iasi, cu 101 locuri. In aceeasi categorie intra si hotelul Dana din Satu-Mare, clasificat la trei stele, cu 150 de locuri si Best Western Bucovina, din Gura Humorului, cu 220 de locuri.



"Tendinta remarcata in provincie este a dezvoltarii proprietatilor mici si medii, ca urmare a unor concluzii empirice, de bun simt, si mai putin ca urmare a unor analize si evaluari menite sa determine tendintele pietei sau premisele care sa sustina justetea unor investitii", a precizat Marasoiu.



In orasele Pitesti si Curtea de Arges au fost construite cate doua hoteluri in acest an, in statiunea Costinesti a fost amenajat hotelul Pierre, de trei stele, in timp ce Eforie Nord are doua noi hoteluri, respectiv Europa, de patru stele si Holiday, de trei stele. Tot in acest an a fost construit hotelul Sport, din Targu Mures si Complexul Palace din Slatina. In Valenii de Munte a fost deschis hotelul Capitol, cu 60 de locuri, iar in statiunea Ocna Sibiului, hotelul Salinas, de trei stele.



Pe piata turistica din judetul Tulcea au aparut in acest an patru hoteluri noi, Rex, de patru stele, Select, de trei stele, ambele in resedinta de judet, precum si hotelurile Egreta si Teo din Dunavatu de Jos, respectiv Mahmudia. In statiunea Calimanesti a fost inaugurat hotelul Oltour, iar la Olanesti au intrat pe piata hotelurile Suprem, Tisa si Stogu.



In ceea ce priveste situatia din Bucuresti, se simte inca nevoia unor proprietati medii si mari, in limita clasificarii de trei stele. In prezent, in Capitala se deruleaza proiecte de investitii la aproximativ sase hoteluri de acest tip.



"Pe axele de circulatie din Bucuresti catre vest, nord-vest se dezvolta constant o intreaga structura de moteluri", a spus reprezentantul firmei Peacock.



Printre companiile care investesc in acest sector se numara Petrom/Competrol, care isi consolideaza reteaua de moteluri si mini hoteluri. Tot din categoria hotelurilor situate pe axe de circulatie importante fac parte si hotelul Sir si Sunset Motel, aflate la iesirea din Bucuresti spre Pitesti.



Dezvoltarea sectorului hotelier va continua si in 2004, fiind deja lansate peste 20 de proiecte de investitii de acest tip in localitati precum Ocna Mures, Alba Iulia, Pitesti, Targu Mures, Sighisoara, Azuga, Sulina si Baile Govora. La acestea se adauga peste 70 de vile si pensiuni.



In perioada 2001-2002 in Romania au fost deschise aproximativ 50 de unitati de cazare, cu clasificari cuprinse intre trei si cinci stele, investitiile totale ridicandu-se la 250 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels