Eveniment

Patriciu, de la arhitect la miliardar din petrol

28.08.2007, 18:43 92

Aceasta tranzactie il propulseaza pe Patriciu in topul celor mai bogati romani, cu o avere de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde de dolari au venit doar din vanzarea pachetului de 75% din actiunile grupului.
Patriciu este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din Romania, acuzat de spalare de bani si inselaciune in cazul privatizarii Petromidia. Patriciu a fost retinut de procurori la finele lunii mai in dosarul penal al privatizarii Petromidia, fiind pus in libertate in mai putin de 24 de ore.
Retinerea unuia dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania a iscat un val de reactii atat din comunitatea oamenilor de afaceri, cat si a clasei politice. Alaturi de Patriciu, celelalte nume implicate sunt cele ale asociatilor acestuia, Phil Stephenson si Colin Hart. Acestia au fost acuzati de comiterea mai multor infractiuni economice, printre care si manipularea pietei bursiere.
Omul de afaceri este cunoscut si pentru investitiile sale in media prin preluarea cotitianului Adevarul. Dupa aceasta preluare, omul de afaceri anuntase investitii ample in dezvoltarea acestei afaceri chiar prin potentiala deschidere a unui post de televiziune. Presedintele Rompetrol a mentionat ca are in Romania proprietati imobiliare de "sute de milioane", iar investitiile sale nu sunt concentrate in zona Capitalei.
Dinu Patriciu este diplomat al Institutului de Arhitectura din Bucuresti si a fost profesor in cadrul institutiei respective incepand cu anul 1975.


Politicianul Dinu Patriciu

In urma cu ceva vreme Dinu Patriciu soca printr-o declaratie ce parea imposibila in gura unui liberal: a sponsorizat campania electorala pentru primaria generala a Capitalei a lui Mircea Geoana, un social democrat care candida atunci impotriva actualului presedinte al Romaniei, dar era si adversar al PNL in campania electorala. Ce determina un liberal cu 17 ani la activ in miscarea liberala sa faca astfel de gesturi? Patriciu este in politica alaturi de actualul premier, Calin Popescu-Tariceanu, de 17 ani. La 25 iulie 1990 - tineri fiind pe atunci - au produs, alaturi de Horia Rusu, prima schisma majora in tabara liberalilor, infiintand PNL-Aripa Tanara, formatiune condusa de Patriciu. In 1993 Patriciu transforma PNL-AT in PL-'93. Alaturi de Tariceanu, Patriciu revine in PNL - primul devenind vicepresedinte. Legaturile lui Patriciu (un liberal pursange) cu stanga sunt insa mai vechi. In 1991 partidul sau semneaza alaturi de FSN Carta pentru Reforma si Democratie. Intra in guvernul Roman si devine ministru al lucrarilor publice. In 1992 este ales deputat. Patriciu achizitioneaza Rompetrol in 1998, lucru care face din el un om extrem de puternic. Situatia sa se complica dupa ce aprinde inainte de alegeri un mai vechi conflict cu Traian Basescu care, in 2005, il acuza ca este unul dintre cei care l-au determinat pe Tariceanu sa nu demisioneze. Probleme mai mari apar in momentul in care justitia incepe cercetarile in problema privatizarii Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO