Eveniment

Pericol la Marea Neagră: O mină marină ar fi fost descoperită. Autorităţile intervin de urgenţă

Pericol la Marea Neagră: O mină marină ar fi fost...

Autor: Gabriel Pecheanu

07.03.2024, 08:56 24

Scafandrii Forţelor Navale şi un elicopter PUMA Naval intervin joi dimineaţă, după ce Garda de Coastă a semnalat prezenţa unei mine marine în spaţiul marin în zona Costineşti-Tuzla-23 August-Mangalia. De la începutul războiului din Ucraina, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine.

„Joi, 7 martie, Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD din cadrul Forţelor Navale Române, specializată în dezamorsarea şi distrugerea dispozitivelor explozive, precum şi un elicopter PUMA Naval execută, începând cu ora 7.00, o misiune de cercetare a spaţiului maritim în zona Costineşti-Tuzla-23 August-Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor – posibilă mină marină”, anunţă MApN.

Prezenţa obiectului plutitor metalic a fost semnalată Gărzii de Coastă, iar intervenţia Forţelor Navale Române a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaţionale naţionale, specifice pentru astfel de situaţii.

„Imediat, conducerea Statului Major al Forţelor Navale a ordonat luarea măsurilor necesare pentru trimiterea navei militare, echipei de scafandri de intervenţie şi elicopterului PUMA Naval în raionul maritim indicat, pentru investigarea situaţiei”, se menţionează în comunicat.

După începerea agresiunii militare neprovocate de către Federaţia Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, aceasta fiind, pentru Forţele Navale Române, cea de-a şasea intervenţie pentru distrugerea unei mine marine care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfăşoară acţiunile de război.

Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri în luna martie a anului 2022, la 70 km travers de Capu Midia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO