Eveniment

Piata locala coboara in topul european al inmatricularilor auto

16.12.2008, 18:30 15

Prabusirea pietei auto cu peste 50% in noiembrie a dus Romania pe locul 13 la nivel european din punctul de vedere al inmatricularilor de autoturisme, potrivit statisticilor Asociatiei Constructorilor de Automobile din Europa.

Scaderea inregistrata de piata locala a fost una dintre cele mai puternice la nivel european, fiind depasita numai de Letonia cu -61%, Irlanda cu -55% si Islanda cu -94%. La nivel european, inmatricularile de autoturisme au fost mai mici cu 26%, la un volum total de 1,25 de milioane de autoturisme.
In ciuda scaderilor puternice inregistrate in octombrie si noiembrie, la nivelul primelor 11 luni Romania s-a clasat din punctul de vedere al inmatricularilor pe locul zece in clasamentul european, cu un volum de 266.637 de autoturisme, cu 7,5% mai putin fata de perioada similara a anului trecut.
"Scaderea pietei va continua si in luna decembrie, din cauza vanzarilor de masini second-hand care au fost importate inainte de modificarea taxei, in timp ce in a doua parte a lunii nu se vor mai vinde multe masini datorita sarbatorilor de iarna", a spus Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia. El estimeaza pentru decembrie vanzari mai scazute de autoturisme decat in noiembrie, cand s-a atins cel mai mic volum din acest an.
Cel mai bun rezultat pentru piata auto locala a fost inregistrat la nivelul lunilor iulie si august, cand s-a clasat pe locul opt, dupa piete vest-europene precum Belgia, Olanda, Spania, Italia si Marea Britanie. Cel mai slab rezultat din 2008 a fost inregistrat in ianuarie, cand piata locala de autoturisme s-a clasat pe locul 14 si cand s-au inmariculat 23.369 de autoturisme. Pe de alta parte, in luna iunie, in care piata locala a inregistrat cel mai bun rezultat, cu 36.420 de autoturisme inmatriculate, Romania s-a clasat pe locul noua.
In octombrie a fost prima luna in care Romania a iesit din Top 10, clasandu-se pe locul al 12-lea, cu 24.170 de unitati. Cu toate acestea, singurele piete din Europa Centrala si de Est care au ocupat o pozitie mai buna au fost Austria si Polonia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO