Eveniment

PNRR, cea mai mare promisiune politică din istoria României: 450 de kilometri de autostradă, trenuri pe hidrogen, zeci de spitale construite sau renovate, campusuri şcolare, creşe şi proiecte de sute de milioane de euro pentru gaz şi energie verde

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Răzvan Botea

03.06.2021, 00:08 1218

Într-un angajament fără precedent, Guvernul României promite, prin Planul Naţional de Redresare şi Re­zilienţă (PNRR), ca în următorii 6 ani în România să se construiască 450 de kilometri de autostrăzi, să se renove­ze sau să se construiască zeci de spitale, cam­pu­suri şco­lare sau creşe. De asemenea, în com­po­nen­ta pe energie, guvernul promite pro­iecte de sute de milioane de euro în gaz, energie verde şi hidrogen.

„Construim 450 de kilometri de auto­stradă şi vom renova şi construi zeci de spitale. Vom avea un spital construit până în 2024. Criza prin care am trecut şi încă mai trecem a pus pre­siune pe toate sistemele de sănătate şi de ace­ea este foarte important să dezvoltăm re­ţeaua de spitale şi să o modernizăm“, a spus miercuri prim-mi­nistrul Florin Cîţu.

Guvernul a publicat pe site-ul Ministe­ru­lui Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) PNRR. Documentul are peste 1.200 de pagini şi a fost publicat împreună cu mai multe anexe miercuri, la o zi după trimi­te­rea sa la Comisia Europeană. Româ­nia are o alocare de 29,2 mld. euro prin PNRR, din care 15 mld. eu­ro re­prezintă împrumu­turi la dobânzi de sub 1%, po­trivit spu­se­lor pre­mie­rului Florin Cîţu.

„De ce luăm şi îm­prumuturile - Ro­mâ­nia are ne­vo­ie acută de inves­ti­ţii. Aceste îm­pru­mu­turi pe care le luăm prin PNRR se duc doar în investiţii şi aici nu cred că există dez­batere că îm­pru­mu­turile pentru investiţii nu sunt bu­ne. Mai mult, noi oricum ne îm­pru­mutăm pen­tru a investi, iar împru­mu­turile pe care le luăm prin PNRR sunt la o do­bânda mult mai mică, zero şi ceva“, a mai spus premierul.

Pe subcomponente, cele mai mari sume sunt alocate în sectorul feroviar- 3,9 mld. euro, autostrăzi - 3,1 mld. euro, fondul pen­tru valul renovării - 2,1 mld. euro, in­fra­structură spitalicească - 1,95 mld. euro şi instrumente financiare pentru IMM-uri - 1,25 mld. euro.

De asemenea, guver­nul şi-a asumat mai mul­te condiţii pentru accesarea banilor din PNRR, sub forma unor reforme în sistemul fiscal, sistemul de pensii, justiţie sau reforma companiilor de stat.

„Vorbim de reforme de care românii au ne­voie de ani de zile. Reforma pensiilor: vrem să avem un sistem de pensii bazat pe con­tributivitate şi sustenabil, lucru pe care ni­meni nu îl poate nega în România. Re­forma justiţiei - reparăm ce au stricat alţii. Reforma companiilor de stat, ne luptăm cu risipa banilor în com­paniile publice. Re­forma salarizării în sistemul public, unde vom lega direct şi transparent performanţa  de venitul celor care lucrează acolo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO