Eveniment

Premierul Marcel Ciolacu este acuzat de opoziţie că prin declaraţiile sale înainte de decizia ICSID, a contribuit la creşterea speculativă a acţiunilor Gabriel Resources. Preşedintele USR Cătălin Drulă spune că va depune plângere la DNA, Dacian Cioloş îi cere demisia, iar fostul premier Florin Cîţu îl acuză că a minţit şi a creat o isterie naţională. Reacţia lui Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu este acuzat de opoziţie că...

Autor: Ştefan Stan

09.03.2024, 14:51 847

UPDATE. Reacţia lui Marcel Ciolacu după acuzaţiile opoziţiei. 

„Au o problemă în altă parte. Vorbesc de patologii”, răspunde premierul Marcel Ciolacu acuzaţiilor opoziţiei, conform cărora ar fi „manipulat bursa” prin declaraţiile pe care le-a făcut cu privire la procesul în cazul Roşia Montană: „Sunt acuzat că de ce am câştigat procesul? Chiar nu le e ruşine?.

„Eu mă bucur ca şi prim-ministru că nu las o datorie copiilor noştri, că am avut capacitatea administrativă de a câştiga un proces. Cei cu acuzaţiile care au lăsat datorii de 200 de miliarde pe care le plătim noi toţi, eu nu le pot răspunde decât că cred că au o problemă în altă parte. Deja vorbesc de patologii. Deci într-o zi istorică a României, unde avocaţii angajaţi de Guvernul României au reuşit să întoarcă un proces aproape pierdut eu să răspund la acuzaţii de ce nu las României datorii unora care au făcut datorii de 200 de miliarde României? Mie mi se pare că poate nu trăim în aceeaşi lume”, a răspuns prim-ministrul acuzaţiilor opoziţiei.

Ciolacu a precizat că de câte ori a avut intervenţii pe subiectul procesului Roşia Montană a spus că românii vor cunoaşte adevărul: „Nu am dat niciun informaţie, nu am dat niciun document din Guvernul României, nu am dat de niciunde nicio motivare care să influenţeze acest proces. Am spus foarte clar: toate documentele vor fi puse la dispoziţia presei în momentul în care se finalizează procesul. Despre ce vorbim? Despre ce bursă? Ce, eu joc la bursă? Poate dânşii joacă la bursă şi ştiţi bine că joacă la bursă”.

„Dar problema este că s-au jucat cu banii românilor. Adică eu câştig un proces şi nu las o datorie de miliarde de euro României şi nu aduc o criză economică în România şi o debusolare a sistemului fiscal şi macroeconomic şi eu sunt acuzat că de ce am câştigat procesul? Chiar nu le e ruşine?, a adăugat Ciolacu.

Întrebat dacă a avut informaţii de la avocaţi, Marcel Ciolacu a declarat că nu are dreptul să aibă informaţii de la avocaţi, chiar dacă este prim-ministrul României.

Opoziţia l-a acuzat pe premier că a „manipulat bursa” prin declaraţiile făcute cu privire la proces.


Premierul Marcel Ciolacu este acuzat de opoziţie că prin declaraţiile sale înainte de decizia ICSID, a contribuit la creşterea speculativă a acţiunilor Gabriel Resources, compania care cerea statului român despăgubiri de 6,7 mld. dolari după eşecul proiectului Roşia Montana. 

Marcel Ciolacu a sugerat, într-o declaraţie oficială, că România va pierde procesul Roşia Montană, în data de 1 februarie 2024 şi a spus că o decizie va veni până pe data de 10 februarie. Vineri, 8 martie, a venit însă decizia curţii de la Washington şi s-a dovedit că România a avut câştig de cauză. 

„M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină ca şi prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii (...) Înţeleg că până pe data de 10  va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană. Ieri, în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul", a declarat, joi, 1 februarie, Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Decizia a fost anunţată însă o lună mai târziu, iar România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană şi are de încasat 6 mil. euro. Iniţial, investitorul a cerut despăgubiri de 6,7 mld. euro pentru prejudiciul care ar fi fost generat în urma faptului că guvernele României nu au pornit procesul de exploatare a resursei de aur de la Roşia Montană.

După ce a ieşit prima oară în februarie Ciolacu acţiunile au crescut de la 0,4 dolari canadieni/acţiune la 0,6 CAD per acţiune. Ulterior, vineri, înainte de pronunţarea deciziei, acţiunile Gabriel Resources urcaseră până la 0,87 CAD/ acţiune.  

Într-o postare pe Facebook, Cătălin Drulă, preşedintele USR, îl acuză pe Ciolacu că ar fi manipulat piaţa de capital şi spune că va depune o plângere la DNA. 

Premierul Marcel Ciolacu este acuzat şi de fostul prim-ministru Florin Cîţu că ar fi minţit în legătură cu dosarul Roşia Montana. ”Ciolacu a minţit şi a creat o isterie naţională degeaba. România rămâne cu Roşia Montană în UNESCO şi cu zăcământul de aur.”

De asemenea, Dacian Cioloş îi cere demisia premierului Marcel Ciolacu, pentru acţiuni premeditate împotriva intereselor României. Declaraţiile lui în cazul Roşia Montană din ultimele luni au subminat şi pus în pericol statul român", spune acesta. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO