Eveniment

Primele măsuri adoptate în cotextul stării de urgenţă: Cursurile sunt suspendate, preţurile la servicii şi medicamente pot fi plafonate

Primele măsuri adoptate în cotextul stării de...

Autor: Petriana Condrut

16.03.2020, 15:21 324

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că decretul prin care se impune stare de urgenţă cuprinde măsuri sociale şi economice, suspendarea cursurilor în şcoli şi sistem universitar şi preuniversitar. Totodată, pot fi plafonate preţurile la servicii, combustibil şi medicamente.

"Dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri şi înţelegem că severitatea lor e pe măsura gravităţii perioadei. Începând de azi se instituţie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile. Pandemia nu poate fi stopată, decât prin măsuri excepţionale care au dovedit că au efecte în ţările grav afectate. Aceste măsuri vizează şi îngrădirea exercitării unor drepturi şi libertăţi. Oricânt de greu ar fi, aceasta este singura cale prin care salvăm vieţile celor dragi, celor de lângă noi", a declarat Klaus Iohannis.

Printre măsurile luate:

-Şcolile vor fi închhise pentru protejarea copiilor, elevilor şi studenţilor. Activitatea din învăţământul universitar şi preuniversitar se suspendă

-pe perioada stării de urgenţă, dacă va fi nevoie, se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la elementele de strictă necesitate, la gaze, alimentare cu apă, carburanţi, în limita preţului din ultimele 3 luni dinaintea declarării stării de urgenţă.

-Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi a implicaţiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul CNSAS.

- Angajatorii şi angajaţii afectaţi de COVID-19 vor fi sprijiniţi prin derogări la măsurile în vigoare. Angajaţii vor beneficia de protecţie socială.

-Pe perioada stării de urgenţă, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor nu se aplică MApN, angajaţilor din penitenciare, personalul din instituţiile de sănătate publică. Aceştia au dreptul la o majorare a cuantumului salariului, în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute în acea lege.

- preşedintele a dispus ca în structurile MAI, în unităţile sanitare sau în cele de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta posturile.

- au fost simplificate proceduri de decontare şi alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată susţine rapid toate operaţiunile necesare.

Preşedintele a mai anunţat că : "se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică precum şi fucţionarea optimă a sistemului energetic naţional. Am decis şi suspendarea controlului făcute la angajatori, cu câteva excepţii desigur. În această perioadă activitatea de judecată va continua doar în cazurile de urgenţă deosebită. Lista se stabileste de ICCJ şi respectiv Curţi de Apel, iar CSM va da o practică unitată. Instanţele pot da termen scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeaşi zi şi vor dispune desfăşurarea şedinţelor de judecată prin videoconferinţă".

"Păstraţi igiena mâinilor, evitaţi aglomerările, limitaţi cât se poate de mult orice deplasară. Aveţi grijă de cei apropiaţi, în special de cei vârstnici şi cei vulnerabili. Oricât de greu ar părea păstraţi distanţa socială. Măsurile care au ţinut sub control au fost cele severe de distanţare socială", a spus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO