Eveniment

Se poate: Primele rezultate ale politicii de reduceri drastice de cheltuieli a libertarianului Javier Milei în Argentina. Guvernul de la Buenos Aires a înregistrat în ianuarie primul excedent bugetar lunar din ultimii 12 ani

Se poate: Primele rezultate ale politicii de reduceri...

Autor: Ştefan Stan

19.02.2024, 11:08 1159

Guvernul argentinian a înregistrat în ianuarie primul excedent bugetar lunar din ultimii aproape 12 ani, în condiţiile în care noul preşedinte Javier Milei continuă să facă presiuni pentru reduceri puternice ale cheltuielilor, a anunţat Ministerul Economiei, potrivit AFP. 

Ianuarie a fost prima lună completă de mandat pentru Milei, un libertarian de extremă dreapta care a preluat mandatul în decembrie, şi s-a încheiat cu un sold pozitiv pentru finanţele sectorului public de 589 milioane de dolari la cursul de schimb oficial, a anunţat guvernul vineri târziu.

Cifra include plata dobânzilor la datoria publică.

Este "primul excedent financiar (lunar) din august 2012 şi primul excedent pentru o lună ianuarie din 2011 încoace", a precizat Ministerul Economiei, potrivit agenţiei oficiale de presă Telam.

Milei a negociat cu Fondul Monetar Internaţional un împrumut de 44 de miliarde de dolari şi a promis că va atinge echilibrul în finanţele publice în acest an.

"Deficitul zero nu este negociabil", a declarat vineri ministrul Economiei, Luis Caputo, pe X, fostul Twitter.

Milei, un economist, a pledat pentru tăieri drastice ale cheltuielilor şi pentru o reducere a datoriei publice pe calea unei dolarizări a economiei.

În urma unei devalorizări de 50% a peso-ului, a ridicării controlului preţurilor şi a unor creşteri puternice ale ratelor, Argentina a înregistrat o rată a inflaţiei de 20,6% în ianuarie, cu o rată pe 12 luni de 254,2%.

Anul 2023, ultimul an al guvernului de centru-stânga al lui Alberto Fernandez, s-a încheiat cu o rată a inflaţiei de 211%.

În condiţiile în care sărăcia afectează 45 la sută din populaţie, Milei a prezis o revenire economică în termen de trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO