Eveniment

Productivitatea din industrie incepe sa incetineasca

10.10.2007, 19:08 16

Productivitatea muncii din industrie a crescut cu 9% in august (comparativ cu august 2006) si cu 10,6% in primele opt luni ale anului, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica. Cresterea de 9% din august este a treia in clasamentul celor mai modeste ritmuri de anul acesta, conform acelorasi date.
Ritmul de crestere al productivitatii a incetinit considerabil de la inceputul anului, spre deosebire de 2006, cand acesta a accelerat puternic.
Totusi, cresterea cumulata de la inceputul anului s-a pastrat peste 10%, aceasta avand insa sanse sa alunece sub acest prag, daca isi continua trendul inceput in primavara.
Pierderea de viteza a productivitatii muncii din industrie a cauzat printre altele si incetinirea de ansamblu a productiei industriale, pana la 6% in primele opt luni. Desi cresterea productiei ramane peste estimarea pentru intreg anul (5,8%, conform Comisiei Nationale de Prognoza), industria este si ea pe un trend de incetinire. De altfel, intreaga economie evolueaza anul acesta sub potential, cresterea dupa primul semestru fiind de 5,8%, fata de potentialul estimat la 6%.
In pofida incetinirii productivitatii, salariile au continuat sa creasca puternic anul acesta, marcand printre cele mai ridicate ritmuri din ultimii ani. In ultimele luni, salariul mediu net pe economie a crescut cu ritmuri de 20%-25% (exprimat in lei) si cu 35%-40% (exprimat in euro, datorita aprecierii leului fata de euro).
O crestere mult mai rapida a salariilor, comparativ cu castigul de productivitate, aduce in economie presiuni inflationiste, dupa cum a atras recent atentia guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
In august, inflatia anualizata s-a apropiat de 5%, adica de plafonul permis de tinta de inflatie a BNR (4% plus sau minus un punct procentual).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO