Eveniment

Profesorul Gheorghe Rosca, fost rector la ASE timp de 8 ani şi un om care a marcat istoria recentă a acestei instituţii, a încetat din viaţă chiar în ziua împlinirii a 100 de ani ai Academiei

Profesorul Gheorghe Rosca, fost rector la ASE timp de 8...
07.04.2013, 17:08 4286

Comunitatea universitară a Academiei de Studii Economice din Bucureşti anunţat pe site-ul Academiei încetarea din viaţă, sâmbătă, 6 aprilie 2013, în urma unei boli, a profesorului universitar dr. Ion Gh. Roşca, Rector al ASE în perioada 2004 - 2012. Tragicul eveniment a avut loc chiar în ziua în care universitatea a împlinit 100 de ani de existenţă.


Ion Gh. Roşca a fost ales Rector al ASE în 4 mai 2004 şi a fost reales în anul 2008. Mandatul său de Rector s-a încheiat pe 4 martie 2012, potrivit site-ului ASE.

Pe tot parcursul mandatului său de Rector a susţinut cercetarea ştiinţifică universitară, a încurajat dezvoltarea relaţiilor cu mediul de afaceri şi a întărit parteneriatul cu liceele de specialitate din ţară. A reuşit să gestioneze cu profesionalism provocările legate de modernizarea procesului de învăţământ şi adaptarea acestuia la cerinţele europene.

Potrivit datelor site-ului Academiei, în mandatul său au fost realizate numeroase şi importante proiecte şi lucrări de investiţii – construcţii, consolidări, reamenajări şi modernizări – susţinute din fonduri europene şi naţionale. Cel mai important proiect a constat în consolidarea şi modernizarea Palatului din Piaţa Romană nr. 6, precum şi consolidarea corpului celor trei mari amfiteatre. La acestea se adaugă amplul program de modernizare a Bibliotecii Centrale a ASE, care include şi frescele Feerie şi Geneză, realizate de către artistul Sabin Bălaşa, ele reprezentând dovada deschiderii spre spiritualitate, artă şi cultură.

Profesorul universitar dr. Ion Gh. Roşca s-a născut pe 12 aprilie 1949 în oraşul Râmnicu Vâlcea. A absolvit în 1966 Liceul Nicolae Bălcescu (devenit ulterior Colegiul Alexandru Lahovari) din oraşul natal. În perioada 1967 - 1972 a urmat cursurile Facultăţii de Calcul Economic şi Cibernetică Economică, secţia Mecanizarea şi automatizarea calculului economic, din Academia de Studii Economice din Bucureşti, pe care le-a absolvit ca şef de promoţie. Imediat după terminarea facultăţii a îmbrăţişat cariera universitară, urcând toate treptele acesteia. A fost şef al Catedrei de Informatică economică în perioada 1990 - 1996, director al Departamentului de Cercetări Economice al ASE în perioada 1996 - 1999 şi prorector în perioada 2000 - 2004, coordonând domeniile de cercetare ştiinţifică şi de informatizare a activităţilor din universitate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO