Eveniment

Proiecţia bugetului pe 2021: creştere economică de 4,5%, deficit bugetar de 7% din PIB. Guvernul are cea mai optimistă prognoză de creştere economică pentru anul viitor

Proiecţia bugetului pe 2021: creştere economică de...

Autor: Răzvan Botea

19.11.2020, 00:07 569

Instituţiile internaţionale şi analiştii economici prognozează o creştere economică între 3 şi 3,5% pentru România.

Odată cu rectificarea bugetară Comisia Naţională de Stra­tegie şi Prognoză şi-a modificat proiecţia pri­vind evolu­ţia economică a României în 2020 şi 2021. Pentru anul vi­itor, guvernul îşi va construi bugetul pe o creştere eco­nomică de 4,5% şi un deficit bugetar de 7% dintr-un PIB de 1.135 mld. lei.

Este cea mai optimistă dintre prognoze, având în ve­dere că analiza Comisiei Europene arată o creştere de doar 3,3% în anul ce vine, iar Banca Europeană de Recon­struc­ţie şi Dezvoltare vede o creştere de doar 3%.

Ro­mâ­nia nu a avut căderea economică de care s-a temut la înce­putul anului, dar nici creşterea nu va fi pe măsura aştep­tărilor Ministerului de Finanţe exprimate în toate luările de poziţie anterioare.

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul de finanţe Florin Cîţu a spus, miercuri, că deficitul bugetar prognozat pentru 2021 va fi de 7% din PIB sau mai mic, deci va scădea de la 9,1% din PIB, cât este proiectat să crească în 2020. Economiştii Comisiei Europene spun însă că deficitul va creş­te în 2021. „Vom avea un deficit mai mic anul viitor faţă de anul acesta. Avem pe de-o parte măsuri care au costat 1% din PIB anul acesta şi pe care nu le vom mai vedea anul vi­itor, pe de altă parte estimăm, din finalizarea proiectelor de digitalizare a ANAF şi a Ministerului de Finanţe, veni­turi suplimentare de aproape 1% din PIB anul viitor“, a spus Florin Cîţu.

Ministerul de resort a fost obligat să-şi reevalueze proiecţia privind creşterea economică de anul viitor. Constrângerile la care au fost supuse segmente puternice ale economiei şi datele din teren arata ca economia va scădea cu 4,2% în 2020 şi va creşte cu 4,5% în 2021.

Cu date diferite, Comisia europeană arată o scădere de 5% în 2020 şi o creştere mult mai mică pentru anul viitor decât ceea ce crede ministerul de la Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO