Eveniment

Raport sumbru: Înlocuirea lui Şoigu cu Belousov la Apărare sugerează pregătirea lui Putin pentru război prelungit în Ucraina şi un posibil conflict cu NATO

ISW: Înlocuirea lui Şoigu cu Belousov la Apărare sugerează pregătirea lui Putin pentru război prelungit în Ucraina şi un posibil conflict cu NATO

Autor: Diana Nunut

13.05.2024, 11:54 168

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW) a punctat că propunerea preşedintelui rus de a-l pune în funcţie pe Andrei Belousov, în locul lui Serghei Şoigu, la conducerea Ministerului rus al Apărării, ar putea sugera că Vladimir Putin se pregăteşte pentru a susţine un război prelungit în Ucraina şi, eventual, pentru a se pregăti pentru o viitoare confruntare cu NATO.

Numirea lui Belousov în funcţia de ministru rus al Apărării reprezintă o evoluţie semnificativă în eforturile lui Putin de a crea toate condiţiile economice pentru un război prelungit.

Potrivit ISW, Andrei Belousov nu are experienţă militară, iar la bază este economist de meserie. Belousov a ocupat funcţia de ministru rus al Dezvoltării Economice în perioada 2012-2013, după ce în perioada 1981-2006 a activat în domeniul analizelor şi previziunilor economice. Belousov este, de asemenea, un cunoscut susţinător al unei mai mari implicări a guvernului în economie.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a explicat pentru agenţia de presă rusă de stat TASS că ,,este foarte important să se încadreze economia blocului de securitate [verticala puterii de securitate internă] în economia ţării".

Un oficial federal rus neidentificat a declarat pentru publicaţia de opoziţie rusă Vazhnye Istorii că Belousov va lucra în noul său rol pentru a ,,organiza în mod competent procesele de lucru şi logistice, a asigura producţia şi aprovizionarea necesară, a orienta economia către «operaţiunea militară specială» şi a stoarce maximul tehnologic din industria de apărare”.

Serghei Şoigu a fost ministrul rus al Apărării începând cu anul 2012, iar odată cu această schimbare, el va primi rolul de secretar al Consiliului de Securitate Naţională a Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO