Eveniment

Reportaj: Am vrut să văd cum este Bucureştiul liber

Reportaj: Am vrut să văd cum este Bucureştiul liber

Autor: Florentina Niţu

14.03.2020, 20:38 1273

Centrul Vechi al Capitalei, cunoscut drept punctul zero al distracţiei, era învăluit cu linişte vineri seara, 13 martie, în jurul orei 22:00. Dacă acum câteva zile, pe străduţele din centrul istoric al Bucureştiului abia te strecurai, acum există libertate de mişcare, pentru că numărul petrecăreţilor, români sau străini, a scăzut considerabil.

Restaurantele cu mâncăruri tradiţionale sau inspirate din bucătăria internaţională, cluburile, odinioară vibrante, şi discotecile ce atrageau o mulţime după lăsarea serii, făcând din Centrul Vechi unul dintre cele mai aglomerate locuri, erau aproape goale, semn că locuitorii respectă măsurile de protecţia pentru noul coronavirus (SARS-CoV-2).

O mare parte din bucureşteni au luat în serios acest virus fără leac, conştienţi de faptul că este un pericol real şi au hotărât că ar fi mai bine să stea acasă. Însă terasele din Centrul Vechi nu erau complet goale, ci se mai zăreau clienţi pe ici, pe colo, curajoşi în faţa COVID-19. Ce-i drept, din cuvintele pe care le-am perceput în trecere, clientela era, mai degrabă, formată din turişti străini.

„Aveam de mult această vacanţă planificată în România şi nu am vrut să renunţăm la ea, în ciuda apariţiei noului coronavirusului. Avem şi noi în Franţa, dar nu ne temem că vom intra în contact cu el”, spunea un grup de zece francezi, în timp ce m-a oprit să mă întrebe unde pot petrece cel mai bine.

Şi nu doar în acest loc arhiplin, de obicei, se vede o diferenţă, ci şi în trafic. Oraşul e liniştit de la un capăt la celalalt şi pot spune că nu am văzut atâta lejeritate în trafic de patru ani, de când sunt în Bucureşti. Se observă clar schimbarea oraşului, apărută odată cu primele confirmări de îmbolnăviri cu noul coronavirus, accentuată după depăşirea pragului de 100 de cazuri.

Majoritatea oamenilor, grăbită până în urmă cu câteva zile să ajungă la job sau la facultate, acum stă acasă cu familia, în timp ce pe stăzile vechiului oraş se aşterne praful. 

Bucureştiul arată ca în zilele de sărbătoare, când toată lumea pleacă acasă ori în concediu la munte, la mare sau în străinătate. Şi anotimpul parcă e altul, căci primăvara, care până acum reînvia oraşul şi scotea lumea buluc pe afară să se distreze, acum pare încă în curs de regenerare.

Noul coronavirus ne arată o nouă faţă a Capitalei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO