Eveniment

Romania rateaza cu brio testul Comisiei Europene privind pregatirea pentru adoptarea euro

Romania rateaza cu brio testul Comisiei Europene privind pregatirea pentru adoptarea euro

Click pentru imaginea intreaga

08.05.2008, 19:13 37

Romania nu indeplineste decat doua din cele cinci criterii de convergenta pentru adoptarea monedei euro, iar inflatia mare si ratele dobanzilor ridicate sunt cele mai dificile obstacole pe termen mediu, considera Comisia Europeana in raportul de convergenta 2008 dat ieri publicitatii.
Indicatorii de convergenta nominala pe care trebuie sa ii indeplineasca tarile aderate la UE pentru adoptarea euro sunt: media inflatiei anuale nu trebuie sa depaseasca cu 1,5% rata medie de inflatie a celor mai performane tari ale UE, deficitul bugetar sa fie mai mic de 3% din PIB, datoria publica sa fie sub 60% din PIB, cursul de schimb sa nu varieze cu mai mult de 15% anual fata de euro si ratele dobanzilor pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2% media celor mai performanti membri UE. Criteriile indeplinite de Romania sunt datoria publica si deficitul bugetar.
"Mai importante decat alinierea nominala sunt problemele structurale pe care Romania trebuie sa le rezolve. Concret, daca economia reala nu poate recupera din decalajul proiectiilor monetare ale BNR, nu putem aspira ca in 2013 sa ne atingem obiectivul, poate doar in 2015", spune Dragos Pislaru, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.
In primul rand, inflatia anuala in Romania a atins valoarea de 5,9% in perioada martie 2007/2008, depasind cu mai mult de 1,5% rata medie de inflatie a celor mai performanti membri UE, stabilita in martie 2008 la 3,9%. Cel mai probabil ca aceasta diferenta se va accentua si pe viitor, conform prognozei de inflatie pentru anul in curs. Pana in anul 2007, inflatia in Romania a coborat constant pana la minimul atins la inceputul anului 2007 de 4%, urmand ca apoi in economie sa fie generate presiuni inflationiste cauzate de salarii, cerere, preturile din ce in ce mai mari la combustibili si deprecierea majora a leului. Asadar, Romania nu indeplineste primul criteriu in ce priveste inflatia. CE sustine ca incepand cu 2009 in Romania se va instala dezinflatia pana la valoarea prognozata pentru anul viitor de aproape 4,8%. Deficitul bugetului consolidat nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB, conform criteriilor de la Maastricht, indicator pe care Romania il indeplineste, chiar daca in ultimii doi ani deficitul a crescut cu 1,3 puncte procentuale. Prognoza pentru 2008 si 2009 este de 2,9%, respectiv 3,7% din PIB.
Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata, considera deficitul bugetar cel mai problematic indicator, alaturi de inflatie. "Adoptarea euro nu trebuie sa fie un scop in sine, ci reformele structurale ar trebui sa conduca firesc la alinierea nominala".
Datoria publica a scazut de la 25% din PIB - valoarea din 2002, la 13% - valoarea din 2007, urmand ca in anul 2008 sa se inregistreze o usoara crestere, dar oricum situandu-se sub nivelul maxim admis de Comisia Europeana de 60% din PIB.
Cursul de schimb fata de euro nu trebuie sa varieze cu mai mult de 15 procente anual, un alt criteriu pe care Romania nu il respecta. Leul s-a apreciat puternic fata de euro si de celelalte monede, sustinut de intrarile de capital strain si de un sentiment pozitiv al investitorilor pe piata autohtona, iar odata cu jumatatea anului 2007 s-a depreciat pe fondul crizelor financiare din toata lumea.
Ratele dobanzilor pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 puncte procentuale media celor mai performanti trei membri UE, iar Romania nu a reusit sa indeplineasca aceasta conditie dupa aderarea la Uniunea Europeana. Media dobanzilor pe termen lung a fost in luna martie de 7,1%, mai mult decat valoarea de referinta de 6,5%.
Ca factori suplimentari in verdictul negativ pus asupra Romaniei in raportul de convergenta al Comisiei Europene, au fost evolutia balantei de plati si integrarea pietelor financiare. Deficitul extern al Romaniei s-a extins de la 7,5% din PIB in 2004 la 13% din PIB in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO