Eveniment

Romanilor li s-a trezit spiritul intreprinzator

01.03.2004, 00:00 12





Peste 42% din romani s-ar gindi sa investeasca intr-o afacere daca ar avea o suma importanta de bani, potrivit unui sondaj realizat de IMAS. Scaderea dobanzilor la depozitele bancare a dus in dizgratie aceasta forma de economisire, care detine o pondere de 21% in topul preferintelor celor invervievati.



Valuta reprezinta o forma atractiva de plasare a banilor pentru 8,1% din romani, urmata de achizitiile de bunuri de valoare. 6% din romani prefera sa cheltuie banii, fara sa-si mai bata capul cu investitii si economisiri, mai ales in contextul unei inflatii inca ridicate.



Fondurile de investitii reprezinta o optiune luata in seama de numai 2,8% din romani, insa inca si mai prost stau investitiile in actiuni, cu o procent de numai 1,5%.



Aproape 65% din cei intervievati sunt nemultumiti de situatia economica din Romania, circa 36,9% apreciind ca situatia economica este mai proasta decat acum un an. Situatia este mai buna din punctul de vedere al numai 22% din intervievati, desi cifrele statisticii oficiale arata 2003 drept al patrulea an consecutiv de crestere economica. Peste 40% din respondenti considera ca situatia economica a Romaniei este la fel fata de acum un an.



Nivelul de trai este nemultumitor pentru aproape 60% din romani, in timp ce mai putin de 20% se considera multumiti din aceasta privinta.



Romanii nu sunt prea optimisti in ceea ce priveste evolutia nivelului de trai in cursul acestui an. Aproape 39% se asteapta la o stagnare. Totusi, procentul celor care anticipeaza o imbunatatire - 32%, este mai mare decat cel al pesimistilor - 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO