Eveniment

Rusia baga Romania in situatie de urgenta. Rezervele ne ajung doar circa 80 de zile

Rusia baga Romania in situatie de urgenta. Rezervele ne ajung doar circa 80 de zile
07.01.2009, 19:54 117

Romania a pierdut circa 7,2 mil. metri cubi zilnic de gaze din cauza sistarii complete a importurilor prin cele doua puncte, respectiv Isaccea (Dobrogea) si Mediesul Aurit (Satu Mare).

"Am luat decizia de a declara situatia de urgenta in sistemul energetic astfel incat Transgaz sa poata gestiona operativ sistemul de transport si sa faca aprovizionarile in ordinea prioritatilor. Situatia de urgenta este un instrument legal pe care Transgaz si furnizorii au posibilitatea sa-l utilizeze in relatiilor lor cu agentii comerciali. Spre exemplu, Electrocentrale Bucuresti, companie care va functiona pe pacura, ar fi fost obligata sa treaca prin procedura de achizitii publice pentru a cumpara acest combustibil. Prin instaurarea situatiei de urgenta, achizitiile se pot face prin negociere directa", a declarat Adriean Videanu, ministrul economiei si comertului. Astfel, companiile Electrocentrale Bucuresti, Galati si CET Pitesti au trecut la functionarea pe pacura pentru a se putea face o economie la gazele naturale.
"Stocurile de gaze ne asigura o autonomie de 60-80 de zile, in conditiile in care extragerea gazelor se face la nivelul maxim permis de tehnologia existenta, perioada in care nu vom avea nicio problema", a mai spus Videanu. Potrivit acestuia, in depozite sunt stocate acum 2,18 miliarde de metri cubi de gaze naturale. In ceea ce priveste rezervele de pacura, in rezerva de stat exista 202.000 de tone. Alaturi de aceasta rezerva, Petrom a declarat ca este pregatit sa furnizeze circa 70-75 de mii de tone de pacura pentru CET-uri pana la sfarsitul lunii ianuarie. Rompetrol Rafinare detine stocuri de pacura de 10.000 de tone, din care va livra azi catre CET Midia o cantitate de 2.000 de tone.
"Lukoil ne-a anuntat ca are cantitatea necesara pentru consumul propriu, dar si-a anuntat disponibilitatea de a aduce din import. Pentru asigurarea golului de 7 milioane de metri cubi pe zi sunt necesare circa 7.000 de tone de pacura", a mai spus Videanu. Astfel, cantitatile de pacura disponibile ar fi suficiente pentru circa 40 de zile.
In ceea ce priveste impactul trecerii pe pacura a termocentralelor, pretul energiei nu va creste pentru ca actuala situatie este considerata o conjunctura, iar pe pietele internationale preturile la pacura au scazut mult odata cu scaderea pretului la petrol.
"Nu, nu vom asista la o crestere a preturilor la energie electrica. Prognozele se fac pentru o perioada mai lunga de timp, nu pentru o situatie care este una de moment. In ceea ce priveste contractele pentru piata concurentiala nu cred ca va incepe vreun producator acum sa-si negocieze contractele pentru o saptamana", a declarat Nicolae Opris, presedintele ANRE.
Videanu a precizat ca au fost contactati din nou reprezentantii Gazprom, dar ca acestia au spus ca livrarile de gaze catre intermediari din partea lor sunt la un nivel normal si ca-si declina orice responsabilitate.
"Nu este problema Ministerului Economiei rezolvarea problemelor legate de eventualele penalitati pe care WIEE sau Imex Oil ar trebui sa le plateasca pe fondul nerespectarii contractelor de livrare cu clientii locali", a precizat Videanu, raspunzand unei intrebari privind penalitatile pe care le-ar putea plati cele doua companii catre clientii locali.
Potrivit lui Videanu, consumatorii industriali ar putea fi afectati in conditiile in care temperaturile scad in continuare, in contextul in care deja au fost semnalate reducerea alimentarilor catre marii consumatori industriali precum ArcelorMittal Galati. "Am luat decizia amanarii unor reporniri, cum ar fi cazul Mechel Steel Targoviste", a mai precizat ministrul.
E.ON Gaz Romania, unul dintre principalii furnizori de gaze ai pietei locale, a cerut consumatorilor industriali sa rationalizeze consumul de gaze si sa treaca, daca e posibil, la alti combustibili, avertizand ca mentinerea pe o perioada mai mare a sistarii totale a importurilor si scaderea temperaturii ar putea crea probleme in alimentarea acestora.
 "Intreruperea completa a importurilor creeaza o problem serioasa pentru Romania, dar nu imposibil de gestionat. Niciun roman nu va avea de suferit, singurele efecte pe care le-am putea vedea fiind in cazul consumatorilor industriali", a mai spus ministrul economiei.
Romania importa circa o treime din necesarul sau de consum exclusiv din Rusia, iar, potrivit datelor Institului National de Statistica, valoarea acestor importuri a fost anul trecut de peste un miliard de euro.
 
Petrom castiga 5 mil. euro pe luna din criza gazelor
 
Andrei Chirileasa
Compania Petrom Bucuresti (SNP) isi va majora veniturile obtinute din vanzarea de gaze naturale cu minim 5 milioane de euro pe luna, in conditiile in care societatea a anuntat ca va suplimenta cantitatile de gaze livrate zilnic cu 1,3-1,5 milioane de metri cubi. Aceasta masura ar aduce un plus de livrari de 39-45 de milioane de metri cubi pe luna.
Pretul recomandat de vanzare al gazelor de catre producatorii interni a fost in a doua parte a anului trecut de 495 de lei pentru 1.000 de metri cubi, astfel ca veniturile suplimentare lunare ale Petrom din vanzarile de gaze ar fi cuprinse intre 4,8 si 5,5 milioane de euro, luand in calcul un curs de 4 lei pentru euro.
In primele noua luni din 2008, vanzarile medii zilnice de gaze ale Petrom s-au ridicat la circa 13 milioane de metri cubi pe zi, cu un varf in primul trimestru, cand livrarile zilnice au depasit 16 milioane de metri cubi pe zi.
Reprezentantii Petrom au anuntat marti majorarea livrarilor de gaz la nivel intern cu circa 1,3 - 1,5 milioane de metri cubi pe zi. Aceasta a fost posibila datorita punerii in functiune a unei noi sonde si opririi productiei la combinatul chimic Doljchim Craiova.
"Pe termen scurt, participam cu ceilalti operatori din piata si autoritati la gasirea solutiilor operative pentru a raspunde in mod optim provocarilor cauzate de aceasta situatie internationala. Pe termen lung, noi ne-am angajat ca prin investitiile si programele noastre sa contribuim la securizarea aprovizionarii energetice a consumatorilor din Romania", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.
Compania detine jumatate din productia interna de gaze naturale, adica circa 5,5- 5,6 miliarde de metri cubi in 2008, cealalta jumatate provenind de la Romgaz Medias. Cu toate acestea, veniturile obtinute de Petrom din vanzarea de gaze naturale, estimate la circa 500 de milioane de euro in primele noua luni din 2008, conform calculelor ZF, au o pondere de doar 14% in cifra de afaceri a companiei in aceeasi perioada, care s-a ridicat la 3,54 miliarde de euro.
De asemenea, marjele de profit obtinute de companie din vanzarea gazelor naturale sunt mult mai reduse decat cele obtinute din vanzarea produselor petroliere din cauza ca pretul de vanzare al gazelor naturale de catre producatorii interni este plafonat de stat.
In trimestrul al treilea din 2008, pretul era de 495 de lei (208 dolari) pe mia de metri cubi, fata de un pret de 480 de dolari pe mia de metri cubi pentru gazele din import.
In aceste conditii, profitul operational (EBIT) obtinut de Petrom pe segmentul de gaze si energie a fost in primele noua luni ale anului trecut de 23 mil. euro, fata de un profit brut de circa 680 mil. euro la nivelul intregii companii. Petrom a investit in primele noua luni ale anului trecut circa 80 de milioane de euro pe segmentul de gaze si energie dintr-un total al investitiilor de 1,26 miliarde de euro.
Electrocentrale (ELCEN) Bucuresti negociaza cu Petrom achizitia unei cantitati de 200.000 de tone de pacura, pentru care ar putea plati circa 60 de milioane de dolari, au declarat reprezentantii Elcen, citati de Mediafax.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO