Eveniment

Scandalul terenului de la Romexpo, cel mai bun din Bucureşti, se extinde: Camera de Comerţ s-a asociat cu Iulian Dascălu, dar fondul de investiţii NEPI anunţă că vrea să cumpere terenul, care valorează 200-250 milioane de euro

Scandalul terenului de la Romexpo, cel mai bun din...

Autor: Bogdan Alecu

04.09.2020, 00:08 3529

NEPI-Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, a anunţat că vrea să cumpere terenul de la Romexpo, după ce Parlamentul a anunţat că acesta a fost dat gratuit Camerei de Comerţ, care vrea să dezvolte un proiect de 3 mld. euro cu Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de malluri.

Fondul de investiţii sud-african NEPI-Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din Româ­nia, a anunţat că vrea să cumpere terenul de 46 de hectare de la Romexpo, pe care Parlamentul l-a dat gratuit Camerei de Comerţ, instituţie care vrea însă să se asocieze cu Iulius Group pentru dezvol­tarea unui proiect de aproape 3 mld. euro.

„Grupul NEPI-Rockcastle îşi exprimă interesul de a oferi un preţ statului român pentru terenul de la Romexpo sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dez­vol­tă­rii unui proiect comercial.  Compania îşi ma­nifestă astfel interesul de a participa la o li­ci­taţie publică de selecţie a investitorului pentru dez­voltarea proiectului“, au declarat repre­zen­taţii fondului.

De partea cealaltă, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) face următoa­rele precizări, în contextul proiectului de lege recent adoptat de Parlamentul României.

„Ne exprimăm totala dezaprobare faţă de acesta (comunicatul NEPI - n.red.), în con­di­ţiile precizate, în special pentru faptul că de­claraţia nu poate avea alt scop decât acela de a produce şi mai multă confuzie în spaţiul public, privind situaţia juridică a terenului, pe lângă faptul că se afirmă că se poate oferi ceva pentru un teren care ar trebui să fie liber de sarcini, potrivit legii, pentru a putea scoate la licitaţie, ceea ce nu este cazul în speţă“, au spus oficialii CCIR.

Anunţul celor de la NEPI-Rockcastle are loc la o zi de când în Parlament a fost adoptat un proiect de lege de Camera Deputaţilor care pre­ve­de transmiterea cu titlu gratuit a unui teren de 46 ha, proprietatea statului, în proprietatea Ca­merei de Comerţ şi Industrie a României. Fon­dul de investiţii sud-african NEPI-Rockcastle şi-a făcut publică intenţia de a cum­pă­ra loturile disponibile. Valoarea tranzacţiei s-ar ridica la cel puţin 200-250 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF şi ar viza con­struc­ţia celui mai mare proiect imobiliar realizat vreodată în România.

USR şi UDMR au anunţat că vor să atace proiectul la Curtea Constituţională. Miercuri deputatul USR Cătălin Drulă, citat de Mediafax, a acuzat „un tun imobiliar“, el su­bli­niind că o lege iniţiată de PMP, pusă pe ordinea de zi de PNL şi susţinută de PSD, va transfera gratuit un teren al statului de 46 de hectare (Romexpo) din zona premium a Capitalei în proprietatea Camerei de Comerţ, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar cu un investitor privat, în condiţiile în care terenul respectiv poate fi scos la licitaţie publică deschisă pentru găsirea unui cumpărător.

Pe terenul în cauză ar trebui să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de malluri, şi de Camera de Comerţ şi Industrie. Investiţia ar include un Centru de Conferinţe şi Congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară, cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele.

CCIR este acţionar majoritar al Romexpo S.A., cu un procent de 91,26 %, societate care are în patrimoniu toate clădirile, construcţiile anexe şi platformele aferente Centrului Expoziţional Romexpo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO