Eveniment

Schimbare radicală: China îşi redeschide frontierele, renunţând complet la politica zero-COVID

Schimbare radicală: China îşi redeschide frontierele,...

Autor: Dorin Oancea

08.01.2023, 10:00 345

După trei ani, China continentală îşi deschide graniţa cu Hong Kong şi pune capăt obligaţiei de a pune în carantină călătorii care sosesc în China, desfiinţând un ultim pilon al politicii zero-COVID, care a protejat populaţia chineză de virus, dar a izolat-o şi de restul lumii, scrie CNN.

Eliminarea, în ultima lună, a unuia dintre cele mai stricte regimuri COVID din lume, a urmat unor proteste istorice împotriva unei politici care includea teste frecvente, restricţii de circulaţie şi închideri în masă care au afectat grav a doua economie a lumii.

Investitorii speră că redeschiderea va revigora în cele din urmă economia de 17 trilioane de dolari care înregistrează cea mai mică creştere din aproape jumătate de secol. Dar inversarea bruscă a politicii a declanşat un val masiv de infecţii care copleşeşte unele spitale şi provoacă întreruperi în afaceri.

Deschiderea frontierei urmează după ce sâmbătă a început "chun yun", prima perioadă de 40 de zile de călătorie de Anul Nou Lunar, care înainte de pandemie era cea mai mare migraţie anuală din lume a oamenilor care se întorc în oraşele lor natale pentru a-şi petrece vacanţa cu familia. Aproximativ 2 miliarde de persoane sunt aşteptate să călătorească în acest sezon, aproape dublu faţă de anul trecut şi până la 70% din nivelurile din 2019, spune guvernul.

De asemenea, se aşteaptă ca mulţi chinezi să înceapă să călătorească în străinătate, o schimbare mult aşteptată pentru ţări precum Thailanda şi Indonezia, deşi mai multe guverne - îngrijorate de creşterea COVID din China - impun restricţii asupra turiştilor din China.

De asemenea, China a reluat duminică eliberarea paşapoartelor şi a vizelor de călătorie pentru rezidenţii continentali, precum şi a vizelor obişnuite şi a permiselor de şedere pentru străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO