Eveniment

Ce spune premierul Cîţu şi ce răspunde ministrul muncii, Raluca Turcan? Fantasma milionului de români care s-au întors din străinătate. Ministerul Muncii: În 2020, s-au înregistrat pentru un loc de muncă sau şomaj 1.889 de persoane care s-au întors din străinătate

Premierul Florin Cîţu (stânga), martie 2021: Peste 1,3 milioane de români s-au întors în ţară în 2020. Este clar că au găsit oportunităţi în România cei care s-au întors, în special în domeniul IT. (...) Toţi s-au întors pentru că rata şomajului în România scade.

Ministrul muncii, Raluca Turcan (dreapta), aprilie 2021: Avem o cifră, însă este acum fluctuantă, pentru că urmează activităţile sezoniere. Spre un milion de români.

Premierul Florin Cîţu (stânga), martie 2021: Peste 1,3 milioane de români s-au întors în ţară în 2020. Este clar că au găsit oportunităţi în România cei care s-au întors, în special în domeniul IT. (...) Toţi s-au întors pentru că rata şomajului în România scade. Ministrul muncii, Raluca Turcan (dreapta), aprilie 2021: Avem o cifră, însă este acum fluctuantă, pentru că urmează activităţile sezoniere. Spre un milion de români.

Autor: Ramona Cornea

29.05.2021, 23:01 8564

Ministerul Muncii indică o sursă externă pentru datele privind românii care s-au întors acasă, spunând că „potrivit unui studiu care a fost prezentat şi în presa internaţională, aproximativ 1,3 milioane de români ar fi revenit anul trecut în ţară“, însă nu spune şi care este acest studiu şi pe ce date se bazează el.

Subiectul românilor pe care pan­de­mia i-a adus acasă din străină­tate anul trecut a fost pe buzele po­li­ticienilor români multă vre­me. De la începutul acestui an, au apărut două cifre: 1,3 milioane de români întorşi acasă în 2020, adus în discuţie de premierul Florin Cîţu, şi circa 1 mi­lion, număr apro­xi­mat de ministrul muncii, Raluca Turcan.

Cu toate acestea, Mi­nis­terul Muncii transmite, într-un răspuns oficial adre­sat Ziarului Financiar, că doar 1.889 de persoa­ne care s-au întors din străi­nătate s-au înre­gistrat pentru un loc de mun­că sau şomaj în anul 2020.

„ANOFM are evidenţa cetăţenilor ro­mâni care se întorc în ţară şi se înre­gistrează ca persoane în căutarea unui loc de mun­că/şomeri, numărul acestora fiind foarte mic. Astfel, în anul 2020 s-au în­registrat 1.889 de persoane care s-au întors din străinătate, din care 1.859 au lucrat cu forme legale“, a trans­mis Ministerul Muncii.

Mai mult, Ministerul Muncii indică o sur­să externă pentru datele privind românii care s-au întors acasă, însă nu spune care este acest studiu şi pe ce date este el bazat.

„Câtă vreme cetă­ţe­nii români se bu­cură de li­bera circulaţie, auto­rită­ţi­le nu au cum să monitorizeze numărul celor care revin sau care decid să plece din ţară. Potrivit unui studiu care a fost prezentat şi în presa inter­na­ţională, aproxi­mativ 1,3 milioane de români ar fi revenit anul trecut în ţară“. 

Astfel, ce politici poate face actualul gu­vern, dacă nu există date, nu ştie care este realitatea din economia locală?

Premierul Florin Cîţu susţinea, în luna mar­tie a acestui an, că peste 1,3 milioane de ro­mâni s-au întors în ţară în 2020 au găsit oportunităţi în România în ceea ce priveşte locurile de muncă, mai ales în domeniul IT, ci­tând un studiu prezentat de publicaţia Financial Times.

Spre finalul lunii aprilie ministrul mun­cii, Raluca Turcan, declara atunci că au o sta­tis­tică despre numărul acestora, una fluc­tuantă, spre 1 milion.

„Avem o cifră, însă este acum fluctu­antă, pentru că urmează activităţile sezo­nie­re. Spre un milion de români“, a spus Raluca Turcan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO