Eveniment

Statul ar trebui să distribuie măşti de protecţie şi geluri dezinfectante gratis pentru toţi cei care sunt nevoiţi să iasă din casă în prezent. Măştile trebuie purtate ca măsură de protecţie pentru ceilalţi, pentru că nimeni nu poate şti dacă este sau nu purtător al virusului

Statul ar trebui să distribuie măşti de protecţie şi...

Autor: Sorin Pâslaru, Alexandra Cepăreanu

16.03.2020, 14:39 2066

Angajaţi chinezi de la companiile din România au rămas umiţi să vadă că printre măsurile de protecţie pe care le-a anunţaţi guvernul nu se află şi aceea de a purta măşti de protecţie. Ei spun că măştile trebuie purtate de toţi cei care trebuie să iasă din casă, după alimente sau după medicamente, în primul rând nu pentru a se proteja pe ei personal, cât pentru a îi proteja pe ceilalţi.

Virusul este asimptomatic pentru o perioadă destul de lungă de timp, astfel încât purtarea unei măşti îi protejează pe toţi cei care ar putea intra în contact cu persoana deja infectată.

Practic, este un fel de răspundere civilă auto (RCA), o poliţă de asigurări care îi protejează doar pe cei pe care deţinătorul poliţei îi poate afecta, nu şi pe deţinător în sine.

Din imaginile televizate se vede că absolut toată lumea în China sau Coreea de Sud poartă măşti.

Nu este clar de ce până la acest moment Ministerul Sănătăţii nu a declanşat nicio procedură de urgenţă pentru achiziţia şi producţia pe scară largă de măşti de protecţie.

În mod normal, Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să contacteze toţi posibilii producători de măşti – producătorii de medicamente din România, chiar şi producătorii de textile şi de hârtie – care îşi pot adapta liniile de producţie pentru fabricarea de măşti.

Dragoş Damian, directorul general al Terapia Cluj, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din România, spune că până la acest moment Ministerul Sănătăţii nu a avut nicio teleconferinţă cu marii producători de medicamente din România.

Damian spune că la nevoie ar putea adapta una din liniile de producţie pentru măşti, chiar dacă nu ar fi la nivelul standardizat cerut anterior.

În România, încă oamenii merg la cumpărături sau cu mijloace de transport în comun, fără să îi protejeze pe ceilalţi.

Cei mai expuşi la infectare şi, de asemenea, la răspândire sunt vânzătorii din magazine, care ar trebui în primul rând să poarte aceste măşti.

Ministerul Sănătăţi ar trebui neîntârziat să achiziţioneze sute de mii sau chiar milioane de măşti pe care să le distribuie prin farmacii, în mod gratuit populaţiei sau la un preţ modic.

Cele 8.000 de farmacii din România ar trebui să fie puncte de desfacere şi oamenii să fie anunţaţi că pot primi gratis aceste măşti, împreună şi cu instrucţiunile de utilizare. Practic, toată lumea va fi anunţată prin canalele de comunicare mass-media că se vor distribui măşti la farmacii, iar atunci când ies din casă vor trece şi se vor echipa. Pentru a păstra controlul asupra distribuţiei fiecare persoană va fi arondată eventual unei singure farmacii.

Importanţa acestor măşti este crucială, ca dovadă, Jack Ma, fondatorul celei mai mari platforme de comerţ din lume Alibaba din China, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că donează Statelor Unite un milion de măşti şi 500.000 de kituri de testare pentru virus.

„Din experienţa ţării mele testarea rapidă şi protecţia adecvată a personalului medical sunt cele mai importante măsuri în prevenirea răspândirii virusului. Pandemia căreia trebuie să îi facem acum faţă nu poate fi rezolvată în mod individual de nicio ţară. În acest moment putem să învingem acest virus eliminând orice fel de obstacole pentru accesul la resurse şi împărtăşind din know-how-ul şi lecţiile noastre dureroase”, a transmis Jack Ma.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO