Eveniment

Statul vinde 51% din Electrica Oltenia si Moldova

23.04.2004, 00:00 19



Electrica Oltenia si Electrica Moldova, cele mai mari distributii de electricitate din Romania detinute de statul roman, vor fi privatizate prin vanzarea directa a unui pachet de actiuni catre investitori, care isi vor putea majora participatia la 51% prin aport de capital, potrivit strategiei de privatizare publicate in Monitorul Oficial.



Consultanta statului pentru tranzactie va fi asigurata de catre Bank of America Securities.



Ca o noutate in materie de privatizare in sectorul strategic, statul vrea sa atraga la privatizarea celor doua distributii de electricitate si investitori financiari, care vor putea avea pozitia majoritara intr-un consortiu.



De fapt, statul vrea sa evite pe viitor lipsa unei competitii intre investitori, care induce o presiune asupra pretului de vanzare. O asemenea situatie este cea a investitorului italian Enel, care a ramas singur in cursa pentru preluarea distributiilor de electricitate regionale Banat si Dobrogea, cu mult inainte de faza depunerii ofertelor finale.



Intr-o prima etapa, investitorii interesati de preluarea societatilor vor depune documente de pozitie, care sa contina comentarii asupra proiectului de contract propus de reprezentantii statului roman.



Ulterior, investitorii vor participa la negocieri preliminare asupra planului de afaceri si a modalitatilor de organizare si dezvoltare a celor doua filiale. In urma discutiilor preliminare, va fi redactat un nou contract de privatizare, pe baza caruia investitorii vor inainta oferte angajante.



Potrivit strategiei de privatizare, oferta financiara va trebui sa specifice pretul pentru actiunile vandute si pretul pentru actiunile subscrise in cadrul majorarii de capital si, in mod distinct, pretul pe pachetul de actiuni oferit la privatizare.



Electrica, cu un portofoliu de 8,5 milioane clienti, este organizata in opt filiale, care functioneaza ca distributii regionale de electricitate. Semnarea contractului de privatizare dintre stat si Enel pentru primele doua distributii este prevazuta pentru luna iunie a acestui an.



Electrica Oltenia este cea mai mare filiala cu 1,34 mil. clienti, iar filiala din Moldova are circa 1,29 mil. clienti.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO