Eveniment

Suedezii se pregatesc sa investeasca in mediu si echipamente ecologice

10.04.2006, 00:00 21

"Mediul de afaceri romanesc este vibrant si va atrage foarte multe investitii si de acum incolo, date fiind potentialul pietei si apropiata intare a tarii in Uniunea Europeana", a afirmat Svante Kilander, ambasadorul Suediei in Romania, cu ocazia inaugurarii biroului comercial suedez la Bucuresti.

Mai mult de 100 de companii suedeze sunt active in Romania la ora actuala, majoritatea fiind prezente in zona comertului si a productiei industriale. Cei mai mari jucatori suedezi de pe piata sunt Electrolux - electrocasnice, Oriflame - cosmetice, Gripen - avioane militare, Scania - autocamioane, SAAB - operatiuni in aviatie si aparare, ABB - energie, Volvo - autocamioane si automobile, Lindab - profile din tabla, si se pregatesc sa vina Ikea si retailerul de imbracaminte H&M.

Ambasadorul spune ca viitoarele investitii suedeze vor fi efectuate in sectorul ecologic si in mediu, intrucat Suedia este unul dintre cei mai recunoscuti fabricanti de echipamente tehnologice pentru protectia mediului. "Mediul este promitator datorita aderarii Romaniei la Uniunea Europena, care va aduce noi reglementari, iar Suedia are cei mai mari specialisti in acest sector, precum si un know how important", explica Kilander.

ABB, compania suedeza din domeniul energetic, ar fi interesata in continuare de sectorul de electricitate din Romania, potrivit lui Kilander. La privatizarea Electrica, oferta ABB a fost respinsa de catre statul roman pentru ca nu reprezenta un investitor strategic, compania fiind specializata pe echipamente, si nu pe distributia de energie.

"In orice caz, un indicator important al relatiilor bilaterale romano-suedeze il reprezinta si volumul schimburilor comeciale dintre cele doua economii, care a crescut foarte mult in ultimii ani", spune oficialul suedez. In 2005, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a trecut de 383 de milioane de euro, putin peste nivelul de 376 de milioane de euro din 2004, dar cu aproape 50% in crestere fata de valoarea de 256 milioane de euro consemnata in 2003.

In 2005, exporturile Romaniei catre Suedia au fost de 126 mil. euro, in timp ce exporturile suedeze catre Romania au reprezentat 257 de milioane de euro.

Cele mai cautate bunuri suedeze la import au fost masinile si echipamentele, iar cele mai populare produse romanesti care au mers la export catre Suedia au fost mobila si articolele vestimentare.

Torbjorn Edberg, vicepresedintele corporatiei suedeze SAAB, a spus ca Suedia este foarte interesata de un program offset cu Romania, prin care avioanele suedeze Gripen, produse de SAAB si BAE Systems, sa intre in dotarea aviatiei militare romanesti. "SAAB ia foarte in serios un contract offset cu autoritatile de la Bucuresti, in urma caruia Romania ar putea recupera in cativa ani cel putin suma investita in modernizarea flotei aeriene, sub forma investitiilor si a exporturilor", a precizat Edberg.

Alte sectoare in care am putea sa ne asteptam la investitii suedeze ar fi industria de telecomunicatii, de procesare a lemnului si cea producatoare de masini si componente auto. andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels