Preţurile produselor alimentare pot scădea dacă procesatorii şimagazinele renunţă la o parte din profituri, iar taxele practicatede reţelele de retail vor începe să scadă, a declarat agenţieiMediafaxministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
"Există rezerve de reducere a preţurilor alimentelor şi primarezervă este la procesatori. La pâine, cel care produce grâul areun profit de circa 4,9%. Toate celelalte, respectiv moară,procesare şi comercializare, au câte 10%", a spus Tabără.
Ministrul a adăugat că o altă problemă care ţine preţurileridicate o reprezintă taxele practicate de supermarketuri şihipermaketuri.
"Sunt o serie de taxe care se adaugă la produsele pe care lefurnizează producătorii şi care cresc preţurile cu până la 30-40%.Au taxă de raft, taxă de poziţie, inclusiv taxă de dezvoltare. E ochestiune de relaţionare între furnizorii de alimente şi magazine,să limiteze aceste taxe, care toate se regăsesc în costuri. Nu-ipot obliga, dar există legea de bune practici comerciale. Şi legearespectivă trebuie pusă în practică, dar nu Ministerul Agriculturiio pune", a explicat Tabără.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels