Eveniment

Tudorel Andrei, INS: „Este o situaţie mai neplăcută trecerea de la o creştere economică de 0,2% la minus 0,2%, însă în septembrie vom avea o nouă revizuire“

Tudorel Andrei, INS: „Este o situaţie mai neplăcută...

Autor: Anelis Baciu

15.08.2014, 00:08 702
Şeful Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, este acuzat de preşedintele Traian Băsescu de min­ciu­nă prin omisiune pentru faptul că nu a anuntat public în România faptul că a revizuit datele privind creşterea PIB pe pri­mul trimestru de la un plus de 0,2 % (anun­ţat pe 7 iulie) la un minus de 0,2%.

Având în vedere că economia a înregistrat o scădere de 1% în T2 faţă de T1, înseamnă că din punct de ve­dere tehnic economia a reintrat în rece­siune, situaţie din care ieşise în 2012.

„Este o situaţie mai neplăcută trecerea de la o creştere economică de 0,2% la minus 0,2%, însă în septembrie vom avea o nouă revizuire conform Eurostat, a declarat Tudorel Andrei în cadrul unei emisiuni televizate la DIGI.

INS nu a anunţat în comunicatul privind evoluţia economiei în trimestrul al doilea şi faptul că a revizuit creşterea din perioada ianuarie-martie. Datele au fost raportate numai către Eurostat, institutul de statistică al Uniunii Europene.

Economistul Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, este cel care a dezvăluit „secretul“ Statisticii.

 

Cine este Tudorel Andrei, şeful Statisticii

Tudorel Andrei (48 de ani) conduce Institutul de Statistică de anul trecut.

El a început studiile superioare în 1985 la Facultatea de Cibernetică şi Planificare Economică din ASE pe care a absolvit-o după patru ani.

În 1992 el a început studiile de doc­torat, specia­li­zarea statistică economică, la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Infor­matică Economică din cadrul ASE timp de patru ani. Din al doilea an de doc­torat, s-a înscris şi la Facultatea de Ma­tematică de la Universitea din Bu­cureşti, devenind licenţiat în matematică în 1997.

Un an mai târziu, Tudorel Andrei a început studii aprofundate în econo­me­trie şi economie matematică, la Univer­si­tatea de Ştiinţe Sociale din Toulouse, departa­mentul de economie mate­ma­tică, pe care le-a finalizat în 1999.

Începând din iunie 2003 este profesor universitar doctor la facultăţile de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, Finanţe, Manage­ment. Tudorel Andrei este în învă­ţământul uni­versitar din 1991.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO