Eveniment

Victor Ponta: România mergea cu 130 km/oră şi acum merge cu 100, dar merge tot înainte

Victor Ponta: România mergea cu 130 km/oră şi acum...

Autor: Mediafax

15.08.2014, 00:08 611
România mergea cu 130 km/oră şi acum merge cu 100, dar merge tot înainte

Premierul Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care spune că este ca şi când România mergea cu maşina cu 130 kilometri la oră şi acum merge cu 100 kilometri la oră, dar merge „tot înainte!“, având însă mare nevoie de reducerea CAS, măcar de la 1 octombrie, pentru a nu scădea ritmul creşterii, mai ales că în regiune sunt şi semne proaste.

„Mai avem spaţiu de creştere pentru toamna aceasta şi de aceea am mărit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la bănci şi am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fără a mai fi blocaţi de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!“.

 

Cum să fim în recesiune când PIB-ul creşte cu 2,6%? Este adevărat că avem o încetinire a creşterii economice.

Liviu Voinea, ministrul bugetului, susţine că România nu este în recesiune (are două trimestre consecutive de scădere economică, T2 şi T1), iar ajustările statistice care se fac acum în privinţa trimestrului întâi sunt doar chestiuni tehnice, de natura sezonalităţii, care nu au relevanţă.

„Cum să fim în recesiune când PIB-ul creşte cu 2,6% (semestrul I 2014 faţă de semestrul I 2013 - n.red.)? Este adevărat că avem o încetinire a creşterii economice. Avem o scădere în T2 şi în T1 pe fondul unor trimestre  T3 şi T4 anul trecut excepţionale. Deşi T1 2014 a fost un trimestru bun, el a fost în scădere faţă de T4 2013, pentru că T4 a fost foarte bun. Această scădere din T1 este o chestiune pur tehnică, de natura sezonalităţii“, a spus Voinea.

„Dacă vă uitaţi la creşterea anuală, în T1 2014 faţă de T1 2013 nu s-a modificat nimic, respectiv tot avem un plus de 3,8%“, a adăugat el.

„Corect este să te uiţi la datele anualizate, care indică o creştere de 2,6% la semestru, faţă de anul trecut. Iar acest lucru este important. Noi suntem în grafic pentru ţinta noastră de 2,8% creştere economică în acest an“, susţine ministrul.

 

„Încă se pot lua măsuri pentru evitarea intrării în criză, dar criza este aproape. Suntem în recesiune“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România a intrat în recesiune, după standardele UE, el avertizând asupra faptului că această realitate economică nu mai poate fi acoperită de „propaganda pontistă“ şi subliniind că intrarea într-o eventuală criză este „aproape“. „România a intrat în recesiune, în concordanţă cu standardele UE. Este un semnal de alarmă pe care îl trag, pentru că am mai trăit o dată acest proces cu un guvern mincinos, al lui Tăriceanu. Ne pregătim din nou să intrăm într-un astfel de proces de depreciere a situaţiei macro-economice. Încă nu e prea târziu, încă se pot lua măsuri pentru evitarea intrării în criză, dar criza este aproape. Suntem în recesiune“. Băsescu a adăugat că există mai multe cauze ale intrăării în recesiune şi a menţionat că, generic vorbind, cauza principală este „proasta guvernare“. Băsescu a spus că reducerea investiţiilor, dar şi reducerea investiţiilor străine directe constituie cauza fundamentală a intrării în recesiune. Preşedintele a arătat că o altă cauză a intrării în recesiune este constituită de multitudinea de taxe introduse pe economie şi populaţie, el făcând referire în special la taxa pe stâlp şi la creşterea taxei pe combustibil. Şeful statului a menţionat de asemenea „lipsa de proiecte pentru absorbţia fondurilor europene“. „Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontistă. Proasta guvernare e o realitate. A avut toate condiţiile de stabilitate macroeconomică preluate de la guvernul Boc. Prin incompetenţă şi minciună reuşeşte să creeze din nou dezechilibre“, a mai spus Băsescu. Preşedintele consideră că dacă se introduce reducerea CAS, România pierde acordul cu FMI şi UE“ şi că, în schimb, economia ar putea respira normal din nou dacă s-ar anula taxele suplimentare, precum cea pe stâlp şi pe combustibil.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO