From Vis To Biz

Proiect ZF/OTP Bank. From Vis to Biz. Merryberry, cel mai mare producător de afine din România, aşteaptă încasări de 5 mil. euro în 2022. Începând cu 2023, compania ar putea intra pe profit real după ce în ultimii ani a funcţionat pe bază de profit operaţional

30.06.2022, 16:30 Autor: Mircea Nica

♦ Camil Perian, fondator al Merryberry: Plantaţia a crescut organic. În primul an am avut recoltă de 300 de tone, în al doilea an 600, anul acesta vom avea 1.000 de tone şi ne aşteptăm ca în 3-4 ani să ajungem la 2.000 de tone de afine produse, sortate şi livrate.

Merryberry, cea mai mare plantaţie bio de afine din România, aflată în judeţul Dâmboviţa, se aşteaptă la încasări de 5 mil. euro pentru anul 2022, iar începând cu anul viitor compania ar putea intra pe profit real, după ce în ultimii ani a funcţionat pe bază de profit operaţional, a spus Camil Perian, fondatorul Merryberry, în cadrul emisiunii From Vis to Biz, un proiect al Ziarului Financiar realizat în parteneriat cu OTP Bank.

„În primul an de producţie de acum doi ani am avut încasări de 1 mil. euro, anul trecut de 3 mil. euro, iar anul acesta                 aşteptăm încasări de 5 mil. euro din producţia avută şi obiectivul este să ajungem la încasări de 10 mil. euro anual. Pe de altă parte, investiţia iniţială de 12 mil. euro continuă în fiecare an pentru că plantaţia merge pe profit operaţional. Dacă dăm la o parte toate investiţiile şi amortizările am fi pe plus, dar mai este un pic până acolo. Ne aşteptăm ca în 2023 să fie un an pe profit real şi să acoperim şi amortizările din urmă“, a spus Camil Perian.

În ceea ce priveşte investiţia, fondatorul Merryberry a explicat că din întreaga investiţie, care în acest moment depăşeşte 12 mil. euro, aproximativ 8-9 mil. euro au fost contribuţia proprie, iar 3-4 milioane de euro au fost contribuţia din fondurile europene.

„Cele 500 de ha pe care le avem le-am achiziţionat pas cu pas, iar întreaga investiţie, în acest moment, depăşeşte 12 mil. euro. Această investiţie este compusă dintr-o componentă personală de 8-9 mil. euro şi o componentă de fonduri europene care este undeva între 3-4 mil. euro.“

Pe de altă parte, finanţarea bancară a fost şi rămâne în continuare componenta principală de cashflow şi susţinere a activităţii, a mai adăugat Camil Perian. În anul 2019, Merryberry a primit o finanţare de 10,5 mil. euro pentru construcţia unui depozit frigorific.

„Parteneriatul cu OTP Bank ne-a permis să construim foarte repede depozitul frigorific, de peste 3.000 mp, unic în ţară pentru sortarea de afine. Acest depozit şi modul în care banca ne-a ajutat în dezvoltarea plantaţiei a constituit un factor foarte relevant pentru dezvoltarea rapidă. Deşi nu pare, în 5 ani să porneşti cu o platanţie de afine de 100 ha şi să ajungi ca anul acesta să vinzi 1.000 de tone este un timp foarte scurt.“

Până la posibilitatea de a accesa of finanţare bancară, Camil Perian a mai adăugat că în clipa în care s-a deci să înceapă businessul cu afine, băncile au fost reticente la vremea aceea să finanţeze altceva în afară legume şi fructi care constituaiu tradiţia de consum în România,

„În clipa în care am hotărât să ne apucăm de afine, am vorbit cu mai multe bănci pentru finanţare şi răspunsul de la câteva bănci a fost că finanţează doar grâu porumb, cereale, mere, practic legume şi fructe care constituiau tradiţia de consum în România. Noi am încercat să le explicăm la momentul respectiv că afinele sunt viitorul, dar ni s-a spus că nu ne pot finanţa. Întâlnirea cu partenerul nostru actual a fost de bun augur că au fost dispuşi să vadă în viitor.“

Din perspectiva planurilor, fondatorul Merryberry susţine că îşi doreşte în continuare să acceseze fonduri europene, dar şi fonduri de finanţare a partenerilor bancari pentru a-şi dezvolta businessul.

„Dorim în continuare să accesăm fonduri europene şi să accesăm fonduri de finanţare a partenerilor bancari, dar nu în domeniul afinelor. Dorim să extindem expertiza şi producţia către alte fructe de pădure, precum căpşuni, zmeură, care să completeze ciclul de producţie. Sezonul începe la jumătatea lunii iunie şi se termină la jumătatea lunii august, ceea ce înseamnă că toate afinele plantate şi produse sunt în această perioadă. Dorim să venim cu căpşuni, zmeură care să fie produse în spaţii protejate pentru a permite producţia în lunile septembrie, octombrie, noiembrie sau poate chiar mai devreme în aprilie-mai. Practic să creăm un sezon complet agricol de 6 luni“, a mai explicat Camil Perian.

Având în vedere contextul actual al scumpirilor, dar şi perioada pandemică anterioară, Camil Perian spune că pandemia a fost o perioadă liniştită pentru businessul său, ţinând cont că perioada de vârf nu a corespuns cu sezonul de activitate. Pe de altă parte, costurile au început să crească semnificativ, motorina şi energia electrică fiind principalele cauze.

„Într-adevăr, până anul acesta am crezut că vremea este singurul pericol pentru agricultură, în schimb motorina şi curentul electric s-au dovedit la înălţime. Motorina afectează şi pe partea de producţie şi pe partea de distribuţie, ceea ce înseamnă o creştere foarte mare a costurilor. Pentru depozitul frigorific, să menţii 0 grade la 35-40 grade afară este un cost de asemenea deosebit. Pe de altă parte, pentru clienţii noştri am decis anul acesta să păstrăm preţurile de vânzare pentru clientul final similare cu anul trecut, compensarea acestor costuri făcându-se dintr-un volum mult mai mare de producţie. Cele 600 tone de anul trecut se transformă în 1.000 de tone anul acesta. În ceea ce priveşte pandemia, acea perioadă a fost foarte liniştită. Perioada de vârf nu a corespuns cu sezonul nostru. Martie-aprilie este liniştită pentru un producător de afine, iar după aceea în vară a fost o perioadă mai relaxată în care am putut să culegem să vindem“, a detaliat fondatorul Merryberry.

 

Ce a mai spus Camil Perian, fondatorul Merryberry:

În cazul în care vom avea şi alte fructe, acest depozit este posibil să nu mai facă faţă. În acest moment am achiziţionat o linie de sortare modernă, iar capacitatea este de 2 tone pe oră. În momentul în care vom fi la vârful producţiei, această bandă mai supportă extindere, deci vom avea capacitatea de a prelua încă o producţie suplimentară.

► Rezultatele din zona electronicelor ne-au motivate să încercăm pe online şi cu merryberry. Vânzarea online a pornit anul trecut pentru a ajunge mai repede la clientul final. Am înfiinţat site-ul care ear doar o platformă de prezentare a fermei, care ulterior a devenit o platformă de vânzări

► După ce am produs şi am vândut afine proaspete, am venit cu o iniţiativă prin care să permitem să ajungă afinele noastre la consumatori şi sub alte forme în afara sezonului. Astfel că am produs suc şi gem de afine. Sucul este făcut prin presare la rece fără adaosuri. La fel şi gemurile sunt făcute din afine bio fără nici o altă adăugare în afara afinelor. Astfel, în afara sezonului vindem aceste produse, iar vara reluam vânzarea de afine

► Pentru noi a fost încă din primul an de producţie unul din obiectivele principale de a vinde şi în alte ţări din Europa pentru simplul fapt că volumul pieţei din România nu poate absorbi capacitatea noastră de producţie. Încă de când am înfiinţat plantaţia, ne-am asumat obligaţia şi faptul că avem de vândut în afară pentru a susţine o astfel de plantanţie. În România probabil o plantaţie de 20-30 ha ar fi fost suficient.


12 mil. euro – valoarea investiţiei în compania Merryberry 1.000 tone de afine – volumul producţiei aşteptată pentru anul 2022


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea OTP Bank