Info

Smaranda Ştreangă, Managing Partner, Finance for Growth: Programul de EMBA m-a atras prin diversitatea subiectelor, calitatea profesorilor şi modulele de studiu practic

ADVERTORIAL

Smaranda Ştreangă, Managing Partner, Finance for...

Autor: Publicitate

13.05.2024, 09:00 215

Smaranda Ştreangă este un profesionist în finanţe cu o experienţă vastă de management acumulată atât în cadrul firmelor antreprenoriale româneşti, cât şi în companii multinaţionale. De-a lungul carierei a ocupat diverse roluri de conducere, de la senior auditor în audit financiar şi consultanţă, până la poziţia de Chief Financial Officer (CFO). Recent, Smaranda a decis să îşi canalizeze cunoştinţele şi pasiunea către antreprenoriat, devenind Managing Partner al companiei Finance for Growth. Alături de colegii săi cu expertiză în domeniul financiar, susţine dezvoltarea IMM-urilor locale, oferindu-le asistenţă în elaborarea planurilor de afaceri, gestionarea eficientă a proiectelor şi atragerea finanţărilor.

Smaranda Ştreangă este absolventă de studii universitare şi EMBA la WirtschaftsUniversitat Vienna (WU). De asemenea, deţine calificări şi certificări în domeniul financiar: ACCA, membră CAFR. 

„Am urmat programul WU EMBA Bucharest în perioada 2012-2013. În acel moment, după aproximativ 10 ani de carieră în domeniul financiar, am decis că este necesar să îmi extind orizonturile şi să obţin o înţelegere holistică asupra unui business. Programul de la WU m-a atras prin diversitatea subiectelor, calitatea profesorilor cu experienţă regională/internaţională, cât şi modulele de studiu practice din program”, afirmă Smaranda.

La cursurile de Executive MBA, a avut ocazia să înveţe multe lucruri utile, care nu numai că i-au îmbogăţit cunoştinţele teoretice, dar i-au oferit şi instrumente aplicabile direct în activitatea sa de atunci şi, ulterior, în cea de antreprenor. „Prin intermediul programului de EMBA am aprofundat şi alte domenii conexe cu munca mea, de la marketing, statistică, la negociere şi nu numai. Am găsit utile teoriile de negociere, discuţiile despre bugete, strategiile de lansare de business din timpul proiectelor/studiilor de caz şi analiza criteriilor de decizie în anumite situaţii. De asemenea, vizitele la unele companii din Austria şi SUA au fost prilejul unor schimburi de experienţă interesante.”

Nu în ultimul rând, unul dintre avantajele majore ale programului Executive MBA, aşa cum consideră Smaranda, constă în oportunitatea unică de a interacţiona cu colegi executivi din industrii diverse şi de schimba idei şi experienţe cu aceştia. „Fiecare dintre noi a contribuit cu experienţa proprie din perspectiva domeniului său de activitate (bănci/asigurări, HR, comercial/vânzări, consultanţă, IT, financiar, antreprenori etc.). Am învăţat aspecte importante de la colegii mei legate de dinamica şi comunicarea echipelor multidisciplinare.”

Spune că acum, după ce a experimentat atât rolul de manager într-o organizaţie, cât şi pe cel de antreprenor, poate înţelege mai bine cele două perspective şi aprecia unicitatea şi provocările fiecărui rol. „Deşi diferite ca perspective, cele două ipostaze se întrepătrund: un antreprenor de succes are nevoie de manageri buni pe care să se poată baza în execuţia viziunii, în timp ce un manager bun are nevoie de un context de business şi de o cultură organizaţională adecvată creată de antreprenor, astfel încât să-şi poată maximiza activitatea şi realizările”, adaugă Smaranda.

Din perspectiva sa, un manager de succes trebuie să aibă abilităţi organizatorice, de coordonare şi motivare a echipelor. Pe de altă parte, este de părere că succesul în antreprenoriat este în principal influenţat de mentalitate: „Cred că mindsetul îi diferenţiază pe antreprenori: motivaţia şi încrederea că îşi pot realiza viziunile şi strategiile.”

Antreprenoarea consideră că programele de EMBA ar trebui să integreze şi mai mult proiecte antreprenoriale sau simulări ale unor situaţii de criză ale organizaţiilor, astfel încât executivii care urmează cursurile să poată experimenta diverse scenarii. „Încurajarea antreprenoriatului şi promovarea gândirii flexibile pentru identificarea strategiilor reziliente în momente de criză sau schimbări profunde, sunt doi factori cheie pentru asigurarea unei cariere de succes, indiferent de domeniul de activitate.”

Pe lângă activitatea sa de business, Smaranda este activ implicată în susţinerea şi promovarea femeilor lider. În această calitate, coordonează, alături de alte colege, programul din România al WU Executive Academy - Female Leaders Network. Acest program, conceput special pentru absolventele şi studentele universităţii WU, are ca scop să ofere oportunităţi de networking, promovare şi o sursă de inspiraţie doamnelor din comunitate.

„Cred că traversăm o perioadă cu oportunităţi excepţionale pentru femei. Numărul femeilor în poziţii de conducere şi în consilii de administraţie a crescut semnificativ comparativ cu acum peste 20 de ani, când mi-am început cariera. Pentru a profita de acest context, cred că sunt definitorii încrederea pe care o avem în capacităţile noastre profesionale şi curajul de a accepta provocări noi. Sunt adepta susţinerii reciproce şi mă bucură să văd tot mai multe iniţiative de organizaţii/asociaţii care promovează femeile, asigurând networking-ul necesar pentru deschiderea de oportunităţi profesionale”, încheie Smaranda Ştreangă.

WU Executive Academy şi Ziarul Financiar oferă 7 burse în valoare totală de 115.000 euro la programul WU Executive MBA Bucharest, aflat în top 45 programe de Executive MBA din lume şi singurul program din România care deţine tripla acreditare internaţională (EQUIS, AMBA şi AACSB).

Vrei să avansezi în carieră, către o poziţie de top management sau să devii antreprenor? Aplică până pe 29 mai 2024 pentru burse şi construieşte-ţi drumul către succes alături de WU Executive MBA Bucharest!

Informaţii complete despre burse şi înscrieri sunt disponibile pe: www.zf.ro/ExecutiveMBA.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO