Opinii

Fură de oriunde îţi regăseşti inspiraţia sau orice îţi aprinde imaginaţia

Fură de oriunde îţi regăseşti inspiraţia sau orice îţi aprinde imaginaţia

Autor: Dorin Oancea

24.10.2011, 16:26 882

"Nimic nu este original. Fură de oriunde îţi regăseşti inspiraţia sau orice îţi aprinde imaginaţia. Devorează filme vechi şi noi, muzică, cărţi, picturi, fotografii, poeme, vise, fragmente de conversaţie, elemente de arhitectură, poduri, indicatoare rutiere, copaci, nori, lumini şi umbre. Furaţi numai lucrurile care comunică direct cu sufletul vostru. Dacă veţi face aşa, munca voastră şi chiar furtul vostru vor dobândi autenticitate. Autenticitatea este de nepreţuit; originalitatea nu există. Şi nu încerca să-ţi disimulezi furtul - dacă ai chef, sărbătoreşte. Şi aminteşte-ţi ce a spus Jean-Luc Godard: «Problema nu este de unde iei nişte lucruri, ci ce faci cu ele»."

Citatul de mai sus îi aparţine unui mare cineast independent, Jim Jarmusch. Este important pentru că stabileşte, subtil, nişte reguli importante în materie de inspiraţie; cineva grăbit ar putea crede că regizorul este de acord cu plagiatul, furtul de idei, contururi arhitecturale sau fraze muzicale. Nu este aşa, omul spune de fapt că trebuie, pentru a fi creativ, să îţi umpli mintea şi inima cu idei, contururi arhitecturale sau fraze muzicale, cu intrigi de roman sau cu versuri - şi firesc, din acest amalgam, se va naşte inspiraţia.

Unde vreau să ajung? România vrea creştere economică şi locuri de muncă. În actualul climat aşa ceva nu este posibil - două treimi din întreprinzătorii din România reclamă scăderea cererii interne, iar jumătate sunt nemulţumiţi de fiscalitatea excesivă, de inflaţie, de birocraţie şi de corupţie. Singurele căi de a alimenta creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă sunt atragerea de investiţii străine, fondurile europene şi.... creativitatea.

Pentru investiţii străine nu cred că ne calificăm, Europa în sine, Estul cu atât mai mult şi România cu mult mai mult, în starea actuală, devorată de corupţie, hoţie şi politicianism ieftin, şi-au pierdut din atractivitate; în fondurile europene pur şi simplu nu am încredere, s-au transformat fie într-un soi de şmecherii politicianiste, fie în maşinării năclăite în birocraţie şi nepăsare - este vorba de modul în care îşi achită statul obligaţiile financiare, de exemplu.

Creativitatea însă o avem cu toţii - şi o companie bazată pe creativitate va învinge mereu. Citiţi în întregime opinia lui Dorin Oancea pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels