Opinii

Mesajul unui cititor primit ieri pe zf@zf.ro: "Să vă spun eu de ce statul nu încasează bani din agricultură"

Mesajul unui cititor primit ieri pe zf@zf.ro
08.03.2012, 00:03 4116

"În România există câteva sute sau chiar mii de persoane fizice ce au în proprietate personală începând de la câteva zeci de hectare agricole până la câteva sute. Problema cea mare e că aceste persoane lucrează suprafeţele de teren fără a avea o formă de organizare precum: societate comercială, întreprindere familială, persoană fizică autorizată. Aceste suprafeţe agricole fiind lucrate cu ajutorul unor persoane angajate la negru pentru care ei nu plătesc contribuţii la stat (şomaj, sănătate, pensie).

În mod normal statul român ar trebui să prevadă ca până la o anumită suprafaţă de teren agricol să nu fie nevoie de o formă de organizare, dar să îşi depună obligatoriu declaraţiile fiscale în fiecare an, iar după o anumită suprafaţă să fie nevoie de o formă de organizare.

Pierderea statului român apare în momentul în care aceste persoane fizice hotărăsc să îşi valorifice producţiile agricole obţinute, pentru ei acest lucru fiind foarte simplu. Pentru a putea vinde marfa pe acte au nevoie doar de un certificat de producător. Merg la primăria de care aparţin şi cer eliberarea unui certificat de producător în care ei stipulează ce producţie realizată estimativ să le fie trecută. În majoritatea cazurilor ei declară o producţie mult mai mică decât cea reală pentru a putea vinde o parte din marfă la negru şi o parte pe acte, când le sunt cerute.

Adevărata evaziune se produce în momentul în care producătorul încasează banii din vânzarea unei cantităţi de cereale pe acte şi acesta nu îşi declară acest venit pentru a nu plăti statului român cei 16% impozit pe profit. Nu are rost să mai povestim cât mai pierde statul român prin vinderea de marfă la negru a producătorului. Aceste persoane au cifre de afaceri de ordinul sutelor de mii de euro şi nu virează niciun ban la bugetul de stat. În vestul ţării astfel de persoane au suprafeţe foarte mari de pământ, 300-500 de hectare.

Trebuie amintit că toate aceste persoane au aceste suprafeţe declarate la APIA pe persoană fizică şi ei beneficiază de subvenţie. Statul român le oferă ajutorul pentru a se putea dezvolta, dar ei nu contribuie cu nimic. Astfel aceste persoane pot fi foarte uşor depistate prin accesarea bazei de date de la APIA şi prin obligarea lor de a avea o formă de organizare sau măcar să îşi depună declaraţiile, în acest fel ei se fiscalizează şi nu mai pot face evaziune. Dacă într-adevăr se doreşte eradicarea evaziunii în această ţară, acesta este un punct de reper. Tot vrea domnul ministru Ungureanu să aducă la buget din evaziune 2 mld. de euro. Iată că poate începe de aici, realizând o serie de controale asupra acestor persoane care ştiu să îşi plângă de milă că agricultura este păguboasă şi nu fac niciun ban din ea, dar se plimbă cu maşini de zeci de mii de euro şi au utilaje agricole performante".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO