Opinii

Noi, românii, ca popor, avem de învăţat din experienţa grecilor

Noi, românii, ca popor, avem de învăţat din experienţa grecilor

Autor: Dorin Oancea

10.09.2011, 11:39 1251

De cele mai multe ori, atunci când plec din ţară, trăiesc câte un moment deosebit - contactul cu o lume nouă, oamenii, imaginile, trăirile îmi oferă câte un moment "uau".

Am fost la Fontana di Trevi, un loc magic nu pentru că este în Roma şi arată aşa cum arată, ci pentru ceea ce reprezintă: o mare de oameni de toate naţiile unde eşti acceptat şi îţi găseşti locul fără a-i deranja pe ceilalţi şi unde ai parte de clipa ta de vrajă; este locul unde începi să crezi cu adevărat că lumea de astăzi mai are, poate, o şansă. Acolo am văzut Lumea.

Am fost la Notre Dame, unde am putut vedea Credinţa: un tânăr pierdut, la modul cel mai frumos şi elegant, în rugăciune - mi-a părut rău atunci că nu sunt pictor, este una din cele mai delicate imagini din amintirile mele.

Am fost în ultima încăpere a castelului Sant' Angelo, unde am trăit Povestea - o istorie pe care mi-au spus-o doi actori, în iatacul personal al unui papă.

Anul acesta am învăţat ce înseamnă temeinicia, puterea unei naţii. Dar înainte de a vă povesti ce şi cum trebuie să vă aduc aminte de un sondaj, recent publicat, al fundaţiei "Future Studies", care a întrebat 15.000 de oameni din 13 ţări europene cât de fericiţi sunt şi cât de mulţumiţi de viaţa pe care o au. Grecii au ignorat că trăiesc într-una din cele mai afectate ţări de criză şi au spus, 80 din 100, că sunt mulţumiţi cu viaţa lor. Dacă aş fi citit asta la plecarea în Grecia, aş fi zis că nu-i adevărat.

Am citit la întoarcere şi cred că sondajul acela are dreptate. Şi mai cred că avem de învăţat, noi, românii, ca popor, din experienţa grecilor. Citiţi opinia integrală a lui Dorin Oancea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24