Opinii

Opinie Cristian Hostiuc: Fondul Proprietatea, basmul care va readuce (sau nu) interesul pentru România

Autor: Cristian Hostiuc

16.01.2011, 23:55 48

Listarea Fondului Proprietatea la Bursă va fi testul începutuluide an nu numai pentru piaţa de capital, lihnită de foame,investitori, acţiuni noi şi tranzacţii, ci şi testul pentrueconomie, respectiv capacitatea de a reintra în atenţiainvestitorilor şi a investiţiilor, indiferent de unde sunt ele,locale sau din afară.

În ultimii doi ani, atât investiţiile interne, cât şi externes-au prăbuşit. Fie că este antreprenor mic, fie că este marecompanie, toată lumea a tăiat investiţiile. Banii, atâţi câţi maiputeau fi obţinuţi şi încasaţi dintr-o piaţă care îşi reduceacontinuu consumul, au fost folosiţi pentru asigurarea plăţiicheltuielilor curente - salarii, furnizori, datorii, totul lalimită numai ca afacerea să supravieţuiască. Puţine firme au lansatnoi servicii şi produse sau au construit noi capacităţi deproducţie.

Dincolo de lipsa finanţării şi reducerea pieţelor laantreprenorii români, pentru că băncile au închis robinetulcreditelor plus că le-au scumpit, nici multinaţionalele, care suntpline de bani luând chiar locul băncilor, nu au riscat săinvestească într-o economie care scade de 27 de luni. Cei mai mulţiexecutivi nu riscă să vină în faţa acţionarilor şi să ceară banipentru noi investiţii când aproape toate cifrele macroeconomicesunt cu minus în faţă. Toată lumea aşteaptă ca de undeva "cineva"-sectorul privat de la Guvern, Guvernul de la firme, brokerii de laBursă, Bursa de la brokeri, şi tot aşa- să aducă minusul pe plus.Şi după aceea să vină şi ei cu contribuţia lor.

Fondul Proprietatea, având în patrimoniu acţiuni şi companii de3,5 miliarde de euro, este cea mai mare listare la Bursă dinistoria României. Teoretic, pe piaţa oficială intră liber latranzacţionare acţiuni în valoare nominală de 2 miliarde de euro,cu o valoare de piaţă de 1 miliard de euro, având în vedere că pepiaţa gri acţiunile erau tranzacţionate la 50% din valoareanominală.

Fondul Proprietatea, creat la finalul lui 2005 pentrudespăgubirea foştilor proprietari cărora li s-au naţionalizatactivele în urmă cu 50 de ani, dar care a ajuns în doar 3 ani unadintre cele mai mari oportunităţi de câştig pentru politicieni şioamenii acestora, va fi barometrul care va indica în primultrimestru unde se află România pe radarele externe. Dacă poatetrece de la o investiţie riscantă la începutul unei perioade decreştere.

Din 2008 încoace probabil că mai mult de 3.000 de investitoriatât români, cât şi străini au riscat să cumpere acţiuni la FondulProprietatea de pe piaţa gri, plătind bineînţeles şi un preţ maimic faţă de valoarea nominală, între 0,18 şi 0,55%.

Acum toţi aşteaptă listarea la Bursă pentru a putea să-şi vândăacţiunile valului doi de investitori, în special celor străini,care au bani de plasat . Între 200 şi 700 de milioane de euroaşteaptă să se facă între 1,5- 2 miliarde de euro cam într-un an.Câştig brut. Că statul ia 16%. Orice sută de milioane de euro noicare va intra în piaţă în acţiuni Fondul Proprietatea înseamnăfoarte mult. Va elibera o sută de milioane pentru alteinvestiţii/afaceri şi va ridica în sus valoarea altor actiuni, carezac de doi ani într-un simplu tabel statistic al Bursei.

Testul Fondului Proprietatea va fi un reper pentru stat ca să-şivândă - sau nu- pe Bursă acţiunile pe care le deţine la Petrom,Romgaz, Transelectrica, Transgaz, titluri visate de oriceinvestitor mare.

Dacă noul val de investitori va înghiţi acţiunile FonduluiProprietatea care sunt pregătite acum la vânzare de cei care înurmă cu trei ani au riscat şi au cumpărat, atunci reintrăm pozitivîn atenţia pieţelor financiare, care nu se vor mai uita "chiorâş"la România. Peste noapte, România va deveni/redeveni ooportunitate, iar rapoartele de analiză şi analiştii sigur vor găsiceva pozitiv în economia noastră care să pună în faţă astfel încâtsă treacă de la "sell" la "buy". Polonia a fost o poveste frumoasăîn ultimii doi ani pentru că a ştiut să se vândă în faţainvestitorilor. Şi a rezistat în faţa crizei. Acum România poatedeveni noua poveste frumoasă a zonei. Iar cei care au banii pe mânăau nevoie de basme ca să justifice de ce plasează fondurile într-oţara sau alta.

Chiar dacă aceasta trecere de acţiuni de la un investitor laaltul, dintr-un portofoliu în altul în câteva secunde printr-uncalculator, nu înseamnă că se va face direct o nouă fabrică sau vorcrea 100 de locuri de muncă, mesajul este cel mai important.Ecranele Reuters şi Bloomberg vor putea consemna ceva pozitiv, dupădoi ani numai de ştiri negative.

Dacă iese bine cu Fondul Proprietatea, urmează acţiunile mari,cu Petrom şi Romgaz în frunte, plus celelalte care înseamnă peste 1miliard de euro. Iar pasul următor este ca antreprenorii români,doborâţi de criză şi datorii, să încerce să-şi vândă pe Bursă oparte din afacere pentru a face rost de noi bani pentru reluareainvestiţiilor. Pentru mulţi oameni de afaceri români asta va fisingura cale de a putea merge înainte şi a ţine pasul în piaţă cumultinaţionalele şi cu companiile străine. Aşa s-a finanţat şi acrescut Banca Transilvania sau Impact.

Şi două ştiri de început de an care înseamnă mult. Portland,unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri, careoperează în România de mai bine de un deceniu, a reînceput săcumpere terenuri (a luat de la Gigi Becali un teren în Pipera cu 10milioane de euro, lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu), pentru aîncepe construcţia unei noi clădiri de birouri. În 1999 în plinăcriză economică în România, cu minerii la porţile PalatuluiVictoria, Portland s-a apucat să facă Opera Center, una dintreprimele clădiri de birouri din Capitală. Putea atunci, în 1999, săspună cineva că peste doi ani vom începe o lungă perioadă decreştere economică, iar investitorii străini vor trimite aproape 50de miliarde de euro spre România? Dacă Portland, un investitor careface afacerea şi apoi o vinde investitorului pe termen lung, începeconstrucţia la noua clădire el este sigur că peste doi ani, când vafi gata, va avea chiriaşi. Fie investitorii actuali de pe piaţă îşivor extinde afacerile, fie vin alţii noi şi trebuie să le dai unloc unde să stea.

Şi a doua ştire: în şase luni, de când s-a listat, investitoriistrăini au devenit acţionari majoritari la Bursă. Brokerii româniau vândut pentru a face rost de bani ca să-şi ţină afacerile înviaţă, iar fondurile străine au cumpărat. Şi nu au intrat acţionarila Bursa de la Bucureşti degeaba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels