Opinii

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: The Jungle Book, animaţia Disney din 1967, manualul de căpătâi pentru 2023 al managerului român

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: The Jungle Book,...

Autor: Dragos Damian

30.12.2022, 15:23 695

Cine s-ar fi gandit la 55 de ani de la lansare ca personajele unui desen animat amuzant, produs in 1967 (asadar fara digitalizare, robotizare, inteligenta artificiala, etc.), un hit al generatiei decreteilor, seamana izbitor cu liderii din cultura organizationala a corporatiilor de astazi?

Carismaticul Baloo, instructorul de serviciu. Intruchiparea perfecta a modului in care se face training in corporatii, 10% lucruri utile si 90% distractie si pierdere de vreme, caci, nu-i asa, sa nu stresam prea tare angajatii cu dezvoltarea profesionala, poate se supara si pleaca.

Magnificii Buzzy, Dizzy, Flaps si Ziggy, vulturii inspirati de The Beatles, care sunt intr-o deruta totala, le este imposibil sa decida incotro s-o apuce “Hey Flaps, what we’re gonna do?” ”I don’t know, what you wanna do?”  O adevarat echipa de management al crizei, nu credeti? Si amintiti-va acum ultima sedinta in care vi se cerea o analiza a competitiei, din ce in ce mai agresive, si un plan de actiune: ”I don’t know, what you wanna do?” Nu trebuie sa faceti nimic, la deficitul de resurse umane nimeni n-o sa aiba curajul sa va dea afara.

Exigentul Colonel Hathi, militar de cariera, un autentic ofiter operational, de buna seama la fel cum sunt cei din operatiunile corporatiilor de astazi. Care conduce cu mana (trompa) de fier organizatia si solicita disciplina, atitudine si pasiune. Un respectat formator de echipa, retineti scena in care cere voluntari ca sa mearga in cautarea lui Mowgli si patrula se da un pas in spate, lasand in fata angajatul visator, probabil pe cel care munceste. Un crampei de viata reala in corporatii in care cei mai multi imping o hartie si unul, maximum doi, sunt cei care lucreaza din greu.

Hipnotizantul Kaa, cu acea privire care iti da incredere si calm – foarte asemanator cu specialistii de resurse umane din corporatiile care fura angajati. “Trust in me you can sleep safe and sound, knowing I am around”. Iti promit ca o sa ai niste beneficii extraordinare si intri intr-o echipa minunata, asa ca pleaca de la job-ul tau. Ai incredere in mine.

Si desigur, ultimul pe lista, narcisistul King Louie, VIP-ul junglei, desprins de nevoile grupului, mereu nemultumit de ceea ce are, in cautare de mai multa putere. Aspirand sa acumuleze atata putere incat sa ia si locul celui de deasupra lui in lantul trofic, chiar daca asta inseamna sa distruga organizatia. Inconjurat, neaparat, de armata de aplaudaci, gata la randul lor sa-i ia locul. Cu cine seamana oare King Louie intr-o subsidiara a unei corporatii?

Asadar, corporatistule, in pregatirea unui an si mai nebun, cum probabil va fi 2023, poate n-ar fi rau sa descarci de undeva The Jungle Book, animatia Disney din 1967, pentru a te mai amuza inca o data si, cine stie, a te descoperi in personajele delicioase din musical.

Iar amatorilor de o lectura care strabate istoria sa le reamintim ca pe 30 decembrie, acum 157 de ani, se nastea la Mumbai poetul, prozatorul si jurnalistul britanic Sir Rudyard Kipling, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 1907. Autorul inegalabilului poem “IF” ne-a invatat, inclusiv pe cei din lumea afacerilor ca “ai mii de motive sa esuezi in viata, dar nici macar o singura scuza”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO