Opinii

Opinie Ioana Georgescu-Mureşanu şi Mihnea Galgoţiu–Săraru, Reff & Asociaţii: Influenţa stării de urgenţă asupra raporturilor juridice şi desfăşurării proceselor civile

Opinie Ioana Georgescu-Mureşanu şi Mihnea...

Autor: Roxana Rosu

17.03.2020, 12:37 182

Preşedintele României a instituit starea de urgenţă pe o perioadă de 30 de zile cu posibilitatea prelungirii, prin Decretul nr. 195 publicat în Monitorul Oficial pe 16 martie 2020. Măsurile adoptate prin acesta sunt de imediată aplicare şi obligatorii, fără a fi necesară aprobarea în prealabil a decretului de către Parlament. În termen de cinci zile, Parlamentul urmează să încuviinţeze prin vot starea instituită, în caz contrar, Preşedintele fiind nevoit să revoce imediat decretul.

Măsurile de urgenţă cu aplicabilitate imediată vizează în principal activitatea autorităţilor şi instituţiilor publice. Dincolo de implicaţiile directe, starea de urgenţă poate afecta raporturile juridice dintre diverse entităţi, având în vedere natura măsurilor impuse şi posibilitatea ca starea de urgenţă să fie invocată drept cauză exoneratoare de răspundere în anumite situaţii. De asemenea, starea de urgenţă va influenţa modul de desfăşurare a actului de justiţie, în contextul în care activitatea instanţelor fusese semnificativ redusă încă de săptămâna trecută, în urma hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii.

Starea de urgenţă – cauză exoneratoare de răspundere
Cel mai probabil, raporturile juridice dintre entităţile private vor suferi modificări din cauză că unele dintre ele nu îşi vor mai putea respecta anumite obligaţii ca urmare a măsurilor impuse în cadrul stării de urgenţă. În cazurile în care starea de urgenţă invocată drept cauză exoneratoare de răspundere se dovedeşte a fi valabilă, niciuna din părţi nu mai poate fi considerată răspunzătoare pentru neexecutarea obligaţiilor. Companiile trebuie, aşadar, să evalueze atent şi individual legalitatea unor asemenea abordări, ţinând cont de conţinutul prevederilor legale, de prevederile contractuale şi de starea de fapt corespunzătoare fiecărui raport contractual.
Este important de reţinut că, potrivit decretului, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri eliberează la cerere certificate de situaţie de urgenţă pentru operatorii economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, în baza documentelor justificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO