Opinii

Opinie Mihai Betelie, Managing Partner Rompatent Design: Inovarea începe să devină o prezenţă constantă în punctajul programelor de finanţare cu fonduri europene

Opinie Mihai Betelie, Managing Partner Rompatent Design:...
29.08.2022, 14:23 134

Microîntreprinderile şi IMM-urile controlate de femei pot obţine fonduri nerambursabile de maxim 200.000 lei prin programul “Femeia Antreprenor”, lansat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, cu un buget de 157 milioane lei în 2022.

Programul de finanţare este prevăzut pentru perioada 2022-2027. Punctajul maxim pentru accesarea programului este de 100, iar cel minim de 50. Unul din criteriile de evaluarea a cererilor de finanţare este componenta de inovare a proiectului, care primeşte 10 puncte.

Solicitantul trebuie să declare pe proprie răspundere, sub sancţiunea neacordării finanţării, că prezintă dovada, până la momentul decontului, a înregistrării la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci a unui drept de propriete industrială.

Companiile care au deja înregistrat un drept de proprietate industrială (un drept de marcă, de brevet de invenţie, de desen sau model industrial) vor primi automat punctajul, făcând dovada că au deja acest drept în patrimoniul companiei.

Pot exista însă situaţii în care dreptul de proprietate industrială este înregistrat pe numele unuia din acţionarii firmei, situaţie în care recomandăm cesiunea acestuia către companie, aşa încât să fie îndeplinit criteriul.

Acestora le recomand să demareze cât mai repede  procedura de obţinere la OSIM a unui drept de marcă sau de desen, ori a unui model industrial.

 Obţinerea acestor două tipuri de drepturi de proprietate industrială se poate realiza în maxim 9 luni de la depunerea cererilor şi astfel solicitanţii pot avea şansa să dobândească la timp un drept de proprietate induistrială şi implicit cele 10 puncte.

Spun “la timp” pentru că de la momentul depunerii cererii de finanţare, până la momentul depunerii cererii de decont pot trece aproximativ 12 luni, perioadă în care se poate obţine de la OSIM certificatul care atestă dreptul de proprietate industrială.

Din interpretarea metodologiei de finanţare rezultă, fără echivoc, că trebuie făcută dovada inregistrarii la OSIM a unui drept de proprietate industrială şi nu doar dovada depunerii unui cereri privind obţinerea unui drept de proprietate industrială.

Sugerez aplicantilor să aleagă varianta cea mai simplă, a obţinerii unui drept de proprietate industrial, cel conferit de marca.

Însă, pentru a fi siguri de obţinerea unui drept, ar fi bine de ştiut, că pentru denumirea aleasă la înregistrare ca marcă, trebuie să se verifice incidenţa unor posibile cazuri de nulitate absolute, sau nulitate relativă, caz în care nu se poate obţine dreptul.

Mai exact, printre altele, marca noua trebuie să aiba caracter distictiv, să nu fie descriptivă şi să nu fie identică sau asemănătoare cu una deja înregistrată, situaţie în care titularul mărcii anterioare se poate opune şi marca nouă nu se înregistrează.

Aplicanţiilor care doresc accesarea programului de finanţare din acest an nu le recomand să încerce obţinerea unui brevet de invenţie pentru că procedura de acordare este de minim 24 de luni şi nu pot obţine titlul de proprietate până la depunerea cererii de decont.

De asemenea, de reţinut că la îndeplinirea componentei de inovare nu poate fi folosit un drept de autor cum ar fi acela conferit de un program software.

Pentru antreprenorii care intenţionează accesarea programului în următorii ani, obţinerea unui drept de propriete industrială ar trebui să constituie o prioritate.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels