Opinii

Sezon de criza la Paris

18.09.2008, 19:42 59

In redactia canalului de televiziune France 3 (marti 16 septembrie, ora 11.00), in sedinta de sumar care pregateste jurnalul de seara, mirarea este generala. Nimeni nu intelege de ce FED a lasat sa cada Lehman Brothers, dupa ce, cu cateva zile inainte, salvase Fannie Mae si Freddie Mac. Si de ce Rezervele Federale se pregatesc sa salveze AIG. "Sa chemam un analist", este ideea salvatoare a unuia dintre redactorii sefi.

Subiectul este dezbatut in redactia cotidianului Le Monde (aceeasi zi, ora 13.00) cam in aceeasi maniera. Ce consecinte vor fi pentru Franta? Pe 16 septembrie, bursa de la Paris a scazut cu doua puncte, pe fondul crizei generale, - indicele CAC 40 a pierdut 1,96% -("stam bine" cred cei de la Le Monde).

Dar, de la debutul crizei, anul trecut, principalele banci franceze au pierdut sume importate (Credit Agricole - 6,1 mld. euro; Societe Generale - 4,6 mld. euro; Natixis - 3,7 mld. euro; BNP Paribas - 2,7 mld euro). Ce se intampla cu Franta?

Nu se poate spune ca francezul de rand nu a fost informat despre criza finantelor mondiale. Jurnalele de stiri (cu exceptia noptii in care Bordeaux a pierdut la Chelsea cu 4-0) au avut drept prima stire in aceasta saptamana situatia din America si reactia pietelor si a burselor. Ziarele distribuite gratuit la metrou trateaza problema cu multa seriozitate si profesionalism, chiar pe prima pagina. "Liberation", un ziar timid cand este vorba despre finante, il acuza pe fostul sef al FED, Alan Greenspan, de ipocrizie pentru scenariu catastrofic pe care il anticipeaza - un scenariu, spune autorul articolului, la care a contribuit din plin.

Criza la televizor si in ziare. La Paris cafenelele sunt - in plina criza - pline ca intotdeauna, bistrourile de asemenea. Le Monde apare ca de obicei la pranz, iar functionarul iesit din birou culege, intre doua inghitituri, ultima informatie despre criza care nu pare sa-l afecteze.

  • Iulian anghel este editor al departamentului politic al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO