Politică

Acuzandu-si colegii de carente democratice, Cozmin Gusa a rupt-o cu PSD

08.07.2003, 00:00 25

Vanzoleala mare, ieri, la sediul PSD unde se desfasura sedinta Delegatiei Permenente, for restrans de conducere a partidului.
La scurt timp de la debutul sedintei, secretarul general al partidului de guvernamant Cozmin Gusa parasea val vartej sediul din bulevadul Ion Ionescu de la Brad, anuntand presa ca si-a inaintat demisia din partid. Gestul, fara precedent in istoria recenta a partidului, i-a lasat cu gura cascata pe sefii PSD. Ei au crezut ca la mijloc este vorba de nemultumirea lui fata de o varianta de restructurare a PSD care prevedea desfiintarea postului de secretar general dar au trebuit sa afle ca este vorba nici mai mult nici mai putin de ideologie. Cu demisia in mana, Adrian Nastase a incercat sa-l determine sa-si schimbe intentia promitand ca nu-i va restructura postul. Vreme de mai multe ore, inchisi in sala de sedinte, liderii PSD au refuzat sa comenteze incidentul. Pentru a nu da ochi cu camerele de luat vederi vicepresedintele Dan Ioan Popescu, unul dintre cei acuzati de Gusa,  a parasit sediul partidului pe usa din spate. O iesire de care nimeni nu stiuse pana atunci. Surpriza a fost cu atat mai mare cu cat nimic nu prevestea decizia lui Gusa. Vicepresedintele Ioan Mircea Pascu a amintit ca toti sefii partidului au fost invitati, saptamana trecuta, la ziua lui Gusa si ca nu au stiut absolut de loc de supararile lui. "E drept, eu a stat doar pana la ora opt", a spus el. Dar nici Dan Matei Agaton, care spune ca a stat pana la miezul noptii nu a stiut nimic. Cu transcrierea declaratiilor de presa ale lui Gusa in mana, Pascu a sesizat o diferenta: in timpul sedintei, Gusa nu a acuzat pe nimeni, cum a facut-o ulterior. In rest, val de regrete si incercari de a minimaliza incidentul. "O colectivitate este mai puternica decat un individ." "Faptul ca partidul merge inainte este mai important decat fiecare dintre noi" "Unde este Melescanu sau Boda?" fosti lideri ai partidului, se intreba Ioan Mircea Pascu.



Rechizitoriul demisionarului
Gusa si-a motivat demisia prin diferenta de vederi ideologice dintre el si liderii PSD. Comentand fuziunea de ieri dintre PSD, pe de o parte si PSM si Partidul Socialist al Renasterii Nationale, pe de alta, el a spus ca este o greseala pentru ca inseamna o intoarcere in timp si nu o modernizare a partidului: "In 2000, cand am venit la partid (pe atunci PDSR - n.red.), am sperat ca acesta sa se indrepte spre PSD si nu spre FDSN (Frontul Democrat al Salvarii Nationale - n.red.)"
In opinia sa, "pentru ca PSD sa aiba de cistigat (in campania electorala - n.red.), ar trebui ca unii colegi, ca Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea, sa fie trecuti pe plan secund. (...) Cine nu e democrat nu poate sa fie social-democrat", a spus Gusa. El a adaugat ca nu are de gand sa mearga la alt partid, ci sa continue sa faca politica "in spiritul generatiei" sale.



Valuri de regrete
Liderii partidului au comentat decizia lui Gusa. “Imi pare rau, este un tanar om politic de viitor. Sunt convins ca are multe sanse in politica”, a spus Adrian Nastase.
Vicepresedintii Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea s-au declarat mirati, grabindu-se sa dea asigurari ca nu au avut nici un conflict cu Gusa.
Miron Mitrea a spus ca "nu este cazul" ca el sau ceilalti acuzati de Gusa sa se retraga in plan secund.
Viorel Hrebenciuc a pus gestul fostului secretar general pe seama tineretii sale aratand ca el nu are calitatea de a face aprecieri in legatura cu prezenta sa in campania electorala a PSD intrucat nu a participat la nici una dintre acestea: "S-a grabit. Probabil din vina tineretii. (...) In materie de campanie electorala, am condus si campania din 2000 a PSD”, a spus el.



Restructurarea lui Gusa
Acum aproape trei ani, promovarea lui Cozmin Gusa ca secretar general al PSD a fost o surpriza. Gusa nu avea “antecedente” in politica. Era, la vremea respectiva, director economic al unui cotidian central. Sustinut pentru functia de secretar general de catre premierul Adrian Nastase, Cozmin Gusa a avut misiunea de a gestiona relatiile cu filialele PSD si cu liderii locali. Cozmin Gusa nu a avut probleme serioase de cariera politica pana a intrat intr-un conflict cu exponenti ai "generatiei vechi a PSD”, dupa cum singur a numit-o: Octav Cozmanca, Dan Ioan Popescu. In plus, dupa restructurarea Guvernului, Octav Cozmanca a devenit din secretar executiv, presedinte executiv al PSD, iar, raporturile ierarhice dintre el si Gusa s-au schimbat radical. Din noua pozitie, Cozmanca i-a reprosat lui Gusa ca nu a gestionat bine relatia cu filialele din teritoriu. In acelasi timp, restructurarea Guvernului a readus in prima linie a partidului de guvernamant, pe functii de secretari executivi, alti doi fosti ministri: Dan Matei Agathon si Leonard Cazan. Or, in aceasta cojunctura -cu un presedinte executiv si alti doi secretari executivi- care mai era rolul secretarului general? Practic, pozitia de secretar general a fost restructurata, fara sa fie pusa problema restructurarii personale a lui Cozmin Gusa. Dar, Gusa a luat-o in nume personal si nu a stiut sa gestioneze in favoarea sa aceasta criza: cand i s-a oferit prefectura, impreuna cu candidatura la Primaria Capitalei, fostul secretar general a refuzat oferta premierului si, singur, s-a plasat in afara partidului. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels