Politică

Adoptiile internationale, din nou mar de discordie

30.01.2004, 00:00 8



Purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, a anuntat ieri ca textul memorandumurilor nu se publica in Monitorul Oficial, ci se discuta in Guvern, dupa care rezultatul se comunica partilor interesate. Acesta se constituie in raspunsul pe care Guvernul l-a dat la solicitarea Partidului Democrat de a face publice documentele in virtutea carora guvernul a aprobat continuarea unor seturi de adoptii internationale, dupa ce a instituit printr-un document oficial suspendarea lor, in 2001.



In cauza se afla ultimul "lot" de adoptii internationale, mai precis 105, care au fost aprobate de Guvern la finele anului trecut, ca urmare a unei cereri exprese adresate de premierul italian, Silvio Berlusconi, catre primiul ministru Adrian Nastase.



PD, impreuna cu aliatul sau, PNL, a cerut si infiintarea unei Comisii parlamentare, care sa cerceteze conditiile in care copii romani au fost dati spre infiere in strainatate de cand se afla la putere PSD. Partidul de guvernamant nu a fost de acord.



Ieri, un senator liberal, Radu F. Alexandru, a pretins, intr-o conferinta de presa, ca ar avea date potrivit carora copiii care au fost trimisi spre adoptare in Italia ar fi dovada unei incalcari, de catre guvern, a memorandumului asupra adoptiilor din 2001. El s-a referit la faptul ca autoritatile de la Bucuresti au declarat, in momentul izbucnirii scandalului, ca setul de 105 adoptii care s-au facut in Italia s-au inscris intr-una dintre clauzele la memorandum care consacra ca exceptie adoptiile atunci cand sunt in interesul copilului. Aceste clauze au fost prezentate presei de catre presedintele Autoritatii Nationale pentru Adoptii, Gabriela Coman. Ar fi vorba de cazul copiilor care, prin adoptie, isi pot intalni la familia de peste hotare frati care au fost deja infiati, de cazul in care un copil poate sa beneficieze de ingrijiri mai bune decat ar avea in Romania sau de cel al copiilor care se apropie de varsta majoratului si care nu ar mai reprezenta un interes prea mare pentru familiile care vor sa infieze.



Senatorul Radu F Alexandru a declarat ieri ca a studiat 11 dosare de adoptii plecati recent in Italia si ca acestea arata ca acei copii ar fi avut conditii foarte bune si in Romania, in plus, beneficiau de asistenta maternala. Senatorul liberal pretinde ca, dintre cei 11 copii, care proveneau cu totii din Suceava, numai unul a fost infiat de o familie intemeiata in Italia, restul ar fi fost dusi la cupluri care nu purtau acelasi nume de familie.



Reprezentantul PNL a mai spus ca exista si imprecizii in procedura tehnica de adoptie - astfel, au existat cazuri, intre cele 11 dosare, cand Autoritatea Nationala pentru Adoptii (care reprezinta interesele copiilor) nu a fost reprezentata in instanta in momentul in care s-a judecat cauza. O alta vulnerabilitate in procedura, potrivit aceluias senator, a fost ca mandatar in aceste adoptii, pentru toate dosarele, a fost o singura persoana, Viorica Farcasiu.



Scandalul adoptiilor internationale a reizbucnit in urma cu o asaptamana, cand baroneasa Emma Nicholson a denuntat trimiterea, peste embargou, a 105 copii in Italia. Baroneasa a criticat, impreuna cu un alt europarlamentar, Arie Oostlander, capacitatea Romaniei de a intruni criteriile politice de aderare la UE si au vorbit despre posibilitatea suspendarii negocierilor . Oficialii romani au minimalizat aceasta posibilitate. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels