Politică

Alianta PNL-PD si-a prezentat propriul buget o data cu programul de guvernare

15.10.2004, 00:00 16

Alianta PNL-PD a prezentat ieri proiectiile propriului proiect de buget pentru anul viitor, in baza caruia va fi sustinut programul de guvernare pe care cele doua formatiuni se angajeaza sa-l sustina daca vor castiga alegerile. A fost prezentat, totodata, modelul economic in viziunea Aliantei D.A care, impreuna cu programul de guvernare si proiectiile bugetare vor fi trimise FMI de catre PNL si PD.
Copresedintele aliantei, Traian Basescu, a spus ca programul de guvernare si proiectul de buget arata intentiile PNL si PD cu privire la imbunatatirea mediului de afaceri ca motor al surselor de bunastare. La randul sau, Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca programul de guvernare al Aliantei D.A. imbina politicile liberale bazate pe concurenta, pe crestere economica sanatoasa, pe un mediu de afaceri stabil cu cele sociale.
Liderii Aliantei au cotracarat ideile potrivit carora reducerea substantiala a fiscalitatii, aplicata in cazul in care PNL si PD ar forma viitorul Guvern, ar secatui bugetul de stat in urmatorii ani si ar face imposibila sustinerea unor masuri de protectie sociala.
Vicepresedintele PD, Adriean Videanu si cel al PNL, Varujan Vosganian, ambii coordonatori ai echipelor care au elaborat programul de guvernare si modelul proiectului de buget, au aratat ca reducerea fiscalitatii nu va impiedica sustinerea proiectelor sociale intrucat bugetul va fi alimentat printr-o crestere economica sanatoasa si o mai buna colectare la buget.
Potrivit lui Varujan Vosganian, "socul" scaderii impozitului pe profit poate fi absorbit intr-o perioada de un an si jumatate iar a introducerii cotei unice de impozitare in aproximativ doi ani. Alianta PNL-PD isi propunerea promovarea unor masuri economice prin care sa determine reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16% si introducerea unei cotei unice de impozitare de 16%.
Pentru anul viitor, Varujan Vosganian afirma ca reducerea in acesti termeni a fiscalitatii nu va diminua resursele bugetare. "Pentru 2005 preconizam un surplus in Produsul Intern Brut de 2,3 miliarde de euro, comparativ cu acest an, bani care vor merge catre bugetele educatiei, sanatatii si protectiei sociale", afirma Varujan Vosganian.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, liderul PNL admite ca acesta va fi mai mare decat indicativul din acest an, fara a face insa o estimare. Dar, pana n 2008, Vosganian a spus ca deficitul bugetar va scadea la 1,9%.
Liderii Aliantei nu au facut aprecieri legate de rata inflatiei pentru anul viitor. In ceea ce priveste cresterea economica, presedintele interimar al liberalilor, Calin Popescu-Tariceanu a spus ca Alianta D.A. are ca obiectiv accelerarea cresterii economice pana la 7% la orizontul anului 2008.
Pentru a-si sustine teoriile in fata reprezentantilor unor asociatii ale patronatelor, ale oamenilor de afaceri, a sindicatelor (BNS, pe punctul de a semna un protocol cu PRM, Propact, care facea parte din CDR), Videanu si Vosganian au apelat la un videoproiector. Cu ajutorul videoproiectorului cei doi au afisat pe un ecran enorm ecuatii, calcule si rezultatele unor simulari economice. Explicatiile tehnice au scos temporar din sala mai multe persoane intre care si Traian Basescu.
O data cu prezentarea proiectiilor bugetare, liderii Aliantei au prezentat intentiile de guvernare.
Traian Basescu s-a oprit asupra domeniilor ce intra in atributiile sefului statului, pozitie pentru care si-a anuntat candidatura. A vorbit despre nevoia de depolitizare a justitiei, despre lipsa de autonomie a administratiei locale, dar si libertatea de expresie, probleme punctate drept bile negre in contul actualului Guvern.  Presedintele PD a spus ca pentru institutiile mass-media ar fi nevoie de o derogare de la sistemul economic rigid, pentru ca presa sa poata rezista din punct de vedere financiar.
De asemenea, Traian Basescu a aratat ca integrarea Romaniei in UE in 2007 este un obiectiv al Aliantei D.A. dar pana atunci economia romaneasca trebuie "sa fie curatata anticipat".
In schimb, copresedintele Aliantei, Calin Popescu-Tariceanu a punctat teme ce tin de atributiile executive, ce tin de functia primului ministru. A prezentat masurile de reducere a fiscalitatii - reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16%, introducerea cotei unice de impozitare de 16%, reducerea cu 10% a contributiiei angajatorilor la asigurarile sociale. S-a angajat, in numele aliantei, sa sustina retrocedarea in integrum a terenurilor agricole, padurilor si imobilelor confiscate de regimul comunist. Tariceanu a mai spus ca un obiectiv al aliantei este reducerea graduala a rolului de "stat asistential", "paternalist" in ceea ce priveste masurile de asistenta sociala.



PSD despre programul D.A.: Promisiuni fara acoperire
Uniunea PSD+PUR spune ca programul prezentat ieri de PNL-PD este o insiruire de promisiuni fara acoperire si cuprinde "elemente de plagiat" dupa programul partidului de guvernamant. Intr-un document de 60 de pagini, PSD trece, (mai ales la capitolul agricultura) mentiuni de tipul "monstra de plagiat" sau "copiat dupa programul PSD", la diferite masuri propuse de Alianta.
PSD sustine ca 80% dintre intentiile cuprinse in document au fost realizare de guvernul Nastase.
Dupa lansarea programului Aliantei, PSD a organizat o conferinta de presa in care, pe rand, ministrul de externe Mircea Geoana si ministrul de finante Mihai Tanasescu au spus ca aplicarea programului opozitiei va indeparta Romania de UE si va adanci discrepanta dintre bogati si saraci. Mircea Geoana a afirmat ca "exista un risc real ca, prin eventuala punere in practica a acestui program, Romania sa intre in regres si stagnare".
Ministrul Geoana a spus ca cea mai slaba parte a programului este cea referitoare la integrarea europeana. Acest capitol cuprinde doar doua pagini de idei si propuneri cu care "nici un referent de la MAE nu ar fi trecut un examen daca le-ar fi pus pe hartie". La fel de slab ar fi capitolul referitor la administratie, un "cocktail de idei combinate din diferite orizonturi si care nu reflecta obligatiile asumate fata de UE". a spus el. Tanasescu a declarat ca programul "nu este sustenabil pecuniar", si, daca ar fi pus in practica el ar duce, fie la un deficit bugetar foarte mare, fie la o inflatie foarte mare. Cat despre modelul matematic folosit pentru realizarea lui, ministrul finantelor a spus ca el este depasit. Tanasescu spune ca exista, in program, o totala neconcordanta intre politica fiscala si cea monetara, lucru care va crea dificultati BNR in privinta reducerii inflatiei si a controlului contului de capital. mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels