Politică

Alianta trece Registrul Comertului in subordinea Camerelor de Comert

23.11.2005, 20:27 16

Liberalii si democratii au pus in practica reconcilierea, asa cum a fost ea decisa la inceputul saptamanii, negociind proiectele de lege care au fost in divergenta in ultima perioada.

La reuniunea aliantei de luni seara, PNL a obtinut sprijin pentru adoptarea unei legi privind registrul comertului, care ar urma sa treaca in subordinea Camerelor de Comert, din cea a Ministerului Justitiei, la schimb cu adoptarea unui proiect de lege dorit de PD - cel care prevede interzicerea migratiei politice la nivel local, inclusiv a primarilor.

Initiativa liberala privind Registrul Comertului a fost contestata de ministrul justitiei, Monica Macovei, care a invocat legislatia statelor europene si directivele UE care cer ca registrul sa ramana sub control politic, pentru a asigura o baza de date corecta si a evita inregistrarea fictiva a unor firme.

Insa PNL sustine ca se face o reparatie morala, intrucat in 2002, Registrul, care era in subordinea Camerelor de Comert, a fost "nationalizat" si a trecut in subordonare politica. Legea initiata de doi deputati PNL va fi aplicata din 2007.

Democratii au obtinut la randul lor ca in proiectul de lege privind interzicerea migratiei politice la nivel local sa fie inclusi si primarii care ar renunta la partidul care i-a propulsat in aceasta functie. Initiativa deputatului Ioan Olteanu fusese contestata de liberali, care argumentasera ca primarii sunt alesi in baza unui vot uninominal, deci, in cazul lor, migratia nu ar trebui sanctionata. Pana la urma s-a ajuns la compromis, prin introducerea amendamentului ca doar primarii care renunta la mandat fara sa fie fortati vor fi demisi. Ulterior, in sedinta coalitiei, reprezentantii partidelor din arcul guvernamental si-au asumat aceste initiative, precum si pe cea a ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, care interzice conflictul de interese la Curtea Constitutionala. Legea ar putea fi completata cu un amendament conform caruia membrii Curtii care au avut activitate politica sa fie revocati.

Liderii au mai decis sa sustina legea care modifica structurile de conducere ale SRR si SRTV care apartine deputatului UDMR Kelemen Hunor. El propune o conducere bicefala, cu un consiliu de administratie si un director care sa fie numit pe o perioada limi-tata in functie in urma unui concurs. Initial, alianta intentiona sa nu sustina legea si sa propuna o alta varianta, insa nu s-a ajuns la un consens intre PNL si PD pe aceasta tema.

Revolutia portocalie, reincalzita

In spiritul reconcilierii anuntate luni de liderii aliantei, liberalii si democratii pregatesc pentru inceputul anului viitor o mare adunare portocalie la Bucuresti, unde vor fi prezenti reprezentantii din teritoriu ai celor doua formatiuni.

Reuniunea va avea loc la Sala Palatului pe 15 ianuarie si va fi precedata de reuniuni regionale ale PNL si PD, spun surse din alianta. Conform "scenariului", atunci va avea loc relansarea aliantei si liderii locali vor vorbi despre prelungirea protocolului Aliantei PNL-PD pana in 2009, despre fuziunea dintre cele doua partide si chiar despre necesitatea alegerilor anticipate, au sustinut aceleasi surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO