Politică

Băsescu: Noile Guverne din Grecia şi Italia reprezintă soluţia disperării

Băsescu: Noile Guverne din Grecia şi Italia reprezintă soluţia disperării

Autor: Mediafax

14.11.2011, 21:18 804

Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte luni, în cadrul emisiunii "Prim plan" de la TVR, despre situaţia economică internă şi internaţională şi prezintă concluziile recentei sale vizite în Germania.

Declaraţiile preşedintelui la TVR:

  • România nu poate să fie neserioasă. Avem în acordul de aderare la UE două obiective pe care trebuie să le atingem: îndeplinirea condiţiilor de aderare la Schengen; doar Olanda, din cele 26 de state, mai are dubii. Al doilea obiectiv obligatoriu este să îndeplinim criteriile de intrare în zona euro. La Deutche Bank am spus că îndeplinirea criteriilor de la Mastricht pentru intrarea în zona euro nu mai este suficient.

  • Relaţia mea cu Angela Merkel este foarte bună, cum este şi cu Nicolas Sarkozy.

  • Angela Merkel a spus că Germania îşi asumă să vegheze ca fluxurile de capital către România să nu se diminueze. Cancelarul a spus că nu există Uniune Europeană cu două trepte, cu euro şi non-euro, ci Uniunea celor 27. Am plecat de la Berlin cu un sentiment de încredere.

  • Nu cred în intrarea în insolvenţă a Italiei. Italia are o economie performantă, puternică, dar a picat pe o conjunctură nefericită. Criza încrederii riscă să continue, dar este şi o neîncredere regizată. Investitorii şi băncile au prins Guvernele la colţ şi le execută. Aceste riscuri există şi pentru România, de aceea ne luăm măsuri de siguranţă. Nouă ne-ar fi fost mult mai greu să ne finanţăm datoriile şi deficitul dacă nu aveam acordul cu FMI.

  • Noile guverne din Grecia şi Italia au misiunea de a scoate ţările din criză. Este soluţia disperării, în care partidele nu mai au curaj sau nu mai pot să scoată ţara din criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO