Politică

Basescu si Gusa, pe pozitii de forta

08.02.2005, 00:00 18

Conflictul din interiorul Partidului Democrat a ajuns ieri la amenintari din toate partile: Cozmin Gusa a sustinut, intr-un interviu publicat in cotidianul Ziua, ca ar exista un document, pe care nu l-a verificat, pe baza caruia Traian Basescu ar fi santajat in privinta apartenenta sa la Securitate. Lideri ai PD, Emil Boc si Radu Berceanu, au reactionat, amenintandu-l pe Gusa cu sanctionarea. Traian Basescu s-a deplasat personal la Tribunal, la o infatisare in cadrul procesului dintre el si Mugur Ciuvica, unde a spus ca este o josnicie sa-l acuze cineva de Politie Politica.
Cozmin Gusa a redeschis ostilitatile in interiorul PD, sugerand, intr-un interviu pe care i l-a acordat cotidianului Ziua, ca Basescu ar fi fost colaborator al Securitatii. El a afirmat ca asupra lui Traian Basescu se fac presiuni mari si ca are o informatie, neverificata inca, referitoare la "o fila noua in dosarul Ciuvica - Basescu, de care stie inclusiv Ion Iliescu". Conform lui Gusa, aceasta fila ar fi fost deja depusa si ar putea constitui motivul pentru care se exercita presiuni asupra sefului statului.
Gusa a lasat impresia, din momentul in care a parasit PSD si cand a lansat Initiativa 2000, o grupare pe care a ajutat-o sa se comaseze cu PD, ca detine informatii menite sa deconspire persoane sau grupari care s-au aflat in zona de influenta a Securitatii. Invocand aspiratiile si limbajul societatii civile de la vremea respectiva, Gusa a cerut, pe rand adevarul despre Revolutia din 89, nu fara a-l ataca pe Ion Iliescu, acuzandu-l de vulnerabilitate pentru ca ar fi santajat de cei care l-au indepartat pe Nicolae Ceausescu in decembrie 89.
In vremea din urma, Gusa a dat o serie de declaratii prin care a sugerat ca ar exista o serie de oameni politici care s-ar fi aflat in esaloane secunde ale Securitatii si care, acum, s-ar regrupa in diferite grupari care ar doi sa influenteze actuala putere.
Ieri, in interviul citat, Gusa afirma ca are legaturi de multa vreme cu Virgil Magureanu si spune ironic ca ar accepta sa fie numit omul acestuia, fost director al SRI - de la infiintare pana in 1997.
Prin declaratiile privind apartenenta lui Basescu la Securitate, Gusa a readus in actualitate o situatie care a fost supusa atentiei publice in lunile trecute - anume daca Traian Basescu a colaborat sau nu cu Securitatea.



Basescu s-a dus la Tribunal
Avem un proces neincheiat inca, intre Basescu, pe de o parte, si Mugur Ciuvica si Max Badin de cealalta parte, in care reprezentantii celui care intre timp a devenit presedintele tarii sustin ca acesta nu a facut Politie Politica.
Ieri insa, s-a petrecut o surpriza de proportii, in sala de tribunal unde se dezbate acest proces s-a deplasat insusi presedintele tarii, Traian Basescu. A venit in calitate de parte in proces. El a spus ca nu este santajat de Ion Iliescu cu vreun document, asa cum a lasat sa se inteleaga Cozmin Gusa.
Basescu a facut aceasta declaratie la iesirea din sala Tribunalului Bucuresti.Raspunzand unei intrebari referitoare la declaratiile lui Cozmin Gusa, Traian Basescu a catalogat afirmatiile despre acest document ca fiind "un preambul" la procesul de ieri, acestea fiind facute de "colegul de scenarii" al lui Mugur Ciuvica.
Toate partile au depus la instanta, pentru termenul de ieri, documente necesare pentru cercetarea judecatoreasca, dar printre acestea nu s-a aflat vreun document nou sau fila invocata de Cozmin Gusa.



In cuvantul sau in fata instantei, Traian Basescu i-a acuzat pe Ciuvica si pe "multi altii" care, in ultimii 15 ani, ar fi incercat sa profite chiar de meseria pe care el a avut-o si de faptul ca a lucrat in strainatate. Seful statului a mai spus ca a incercat sa se impace cu cei doi, dar ca acestia "s-au lansat in acelasi joc" si i-au transmis, prin avocatul sau, un raport al sau catre compania Navrom cu privire la "un comandant care venise in voiaj la Anvers si care isi bagase in buzunarele proprii discountul companiei".
"Ce principiu mai urmareste Ciuvica prin acest document? Resping categoric ideea ca am facut vreodata politie politica", a spus Traian Basescu. Mugur Ciuvica a negat, in fata instantei, ca i-ar fi trimis lui Traian Basescu - prin avocat sau prin orice alta persoana - vreun document.



Un proces pe langa care se flutura documente
Procesul Basescu-Ciuvica are parte de o serie de documente care se plimba pe langa dosarul oficial.
Astfel, la finele anului trecut, Ministerul Apararii a anuntat ca s-ar afla in posesia unui document care ar avea legatura cu procesul, dar care nu poate fi facut public. Nici avocatii celor doua parti nu l-au putut cerceta. Doar judecatorul are voie sa-l citeasca, in momentul in care ia decizia.
Presa de la acea vreme a publicat un document despre care a afirmat ca ar fi cel trimis de Ministerul Apararii, in care se arata ca Basescu ar fi fost racolat de Securitate inca de cand ar fi fost elev. Problema acestui document este ca nu a aparut in momentul in care CNSAS, insitutia abilitata sa dea certificatele de buna purtare in privinta legaturilor cu Securitatea, a intrebat MApN daca are astfel de informatii referitoare la Basescu.
Un alt document neexplicitat a fost dezvaluit ieri de Basescu. El a spus ca i-a trimis Ciuvica prin avocat o scrisoare a sa prin referitoare la un sef de nava care si-ar fi insusit o parte dintr-un comision, la Anvers. Ciuvica nu a recunoacut ca i-ar fi trimis scrisoarea. Basescu nu a atasat-o la dosar.
In fine, in acest caz se mai invoca inca un document, cel al lui Gusa, care incita spiritele fara macar sa fi fost prezentat in foaie si litera pe undeva.
Toate aceste amenintari probate cu asa-numite documente nu sunt luate in seama decat intr-o tara in care arhivele Securitatii sunt inca secrete si unde CNSAS este un cenzor al trecutului persoanelor publice fara sa fie si arhivarul acestuia.



Radu Berceanu il ameninta pe Gusa cu sanctionarea
Vicepresedintele democrat Radu Berceanu a afirmat ca, prin afirmatiile lui Gusa din inerviu, acesta a "recidivat", motiv pentru care va cere sanctionarea lui.
Liderul democrat a explicat ca, potrivit statutului partidului, orice opinii si puncte de vedere se discuta, inainte de a fi date publicitatii, in interiorul formatiunii, aspect ignorat de Cozmin Gusa. "Statutul prevede ca toate aceste idei mai sturlubatice se discuta mai intai in interiorul partidului si dupa aceea si in afara", a spus Berceanu.



Boc: Daca ar fi existat documentul, adversarii l-ar fi folosit
"Cozmin Gusa cauta publicitate cu orice pret si apreciaza ca orice este legat de Traian Basescu il poate aduce in atentia publicului. Din pacate, nu face decat sa focalizeze din nou atentia de la dezbaterile cu adevarat importante pentru noi, si anume actul de guvernare, castigarea Primariei Capitalei, indeplinirea promisiunilor din campanie", a apreciat Boc.
Liderul democrat nu crede in existenta documentului ce ar viza colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea, document invocat in interviul acordat de Gusa. "Daca ar fi existat un asemenea document, adversarii politici n-ar fi asteptat ca Traian Basescu sa castige alegerile prezidentiale pentru a-l arunca in dezbatere. Cu siguranta, adversarii politici nu ne-ar fi crutat", a spus Boc.
Boc a aratat ca orice membru PD care "nu ramane in obiectivele partidului aflat la guvernare si cauta teme colaterale" risca sanctiunile prevazute de Statutul formatiunii, incepand cu aplicarea unui avertisment si mergand pana la ridicarea sprijinului politic si excluderea din partid. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels