Politică

Batalia pe 10 miliarde de euro

Batalia pe 10 miliarde de euro

Primaria Bucuresti gestioneaza unul dintre cele mai mari bugete locale - 1,3 mld. euro

07.05.2008, 18:56 17

Investitiile in marile orase au crescut, contribuind la sporirea veniturilor din taxele locale, de aceea si interesul politicienilor pentru administratia locala a crescut.
Multi parlamentari care au facut cariera "la centru" se intorc acum in judetele de bastina: este cazul fostului senator PD-L Radu Berceanu, care merge la Consiliul Judetean Dolj, ministrul liberal al invatamantului, Cristian Adomnitei, vrea Primaria Iasiului, fostul ministru PSD al agriculturii, Ilie Sirbu, tinteste presedintia Consiliului Judetean Timis. Fostul ministru al administratiei si internelor Vasile Blaga si fostul ministru al justitiei Cristian Diaconescu isi disputa Primaria Capitalei impreuna cu senatorul Sorin Oprescu si ministrul transporturilor Ludovic Orban.
O miza importanta o constituie banii acestor judete, care odata investiti in proiecte cu vizibilitate cresc capitalul politic al acestor candidati si al partidelor din care fac parte.
Marile orase si-au crescut de la an la an bugetele, de exemplu capitala si l-a triplat in ultimii trei ani, iar banii proveniti din taxe si impozite locale, din credite sau fonduri europene s-au intors in cea mai mare parte in investitii.
Cel putin o treime din bugetele primariilor merg catre invatamant si ordine publica, restul cheltuielilor fiind impartite intre platile curente, spitale, institutii de cultura si investitii.
Cea mai mare parte a investitiilor sunt dedicate reabilitarii infrastructurii - la Bucuresti, care este cel mai bogat oras din Romania, 70% din bugetul Primariei Capitalei, de 1,3 miliarde de euro, a mers catre astfel de proiecte, a spus primarul general Adriean Videanu intr-un interviu recent la ZF.
De departe, in topul marilor orase, Bucurestiul este cel mai bogat. Capitala (inclusiv primariile de sector) va cheltui in 2008 aproximativ 2,5 miliarde de euro, potrivit datelor aprobate de Consiliile locale si de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Bugetul Primariei Capitalei pe 2008 este de 1,3 miliarde de euro, cel al sectorului 1 de 324 de milioane de euro, al sectorului 2 de 302 milioane de euro. La sectorul 3 bugetul pe 2008 este de 174 de milioane de euro, la 4 de 110 milioane de euro, iar la sectorul 6 este de 162 de milioane de euro. Pentru sectorul 5 nu sunt date disponibile referitoare la bugetul pe 2008.
Capitala este urmata in acest top de Timisoara si Cluj cu bugete de 246 de milioane de euro, respectiv 237 de milioane de euro. Pe locul trei in acest clasament se plaseaza tot un oras din vest, Arad, cu 138 mil. euro, urmat de Galati cu 135 de milioane de euro, Iasi cu 133 de milioane de euro, Brasov cu 130 de milioane, Craiova cu 122 de milioane, Constanta cu 118 milioane si Ploiesti cu 117 milioane de euro.
Orasele din top ten sunt urmate indeaproape de Sibiu, cu un buget de 104 milioane, urmat de Buzau, cu 74 de milioane, Braila 64 de milioane, Baia Mare 61 de milioane, Focsani, 57 de milioane de euro si Satu Mare 56 de milioane de euro.
Bugetele se stabilesc anual de catre consiliile locale, care decid si distribuirea acestor sume intre institutiile subordonate primariilor.
Cifrele de mai sus justifica interesul crescand al politicienilor catre administratia locala, inclusiv catre consiliile judetene, a caror sefie va fi decisa in premiera in acest an in urma unui vot direct al alegatorilor.
Pana acum presedintii de Consilii Judetene erau decisi in urma negocierilor intre consilierii judeteni. Presedintii consiliilor judetene sunt un fel de "premieri" ai judetelor care isi vor da sau nu OK-ul pentru modul in care vor fi distribuiti banii in teritoriu. Proiectele de investitii in teritoriu sunt votate de consiliile judetene asa cum, in orase, sunt decise de consiliile locale. Candidatii au la dispozitie mai putin de 30 de zile de campanie electorala in a-si expune proiectele de cheltuire a celor 10 miliarde de euro. Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca se afla intr-o pozitie de neutralitate in campania electorala, dupa ce fusesera unii lideri ai PD-L, partid din care provine seful statului, care afirmasera ca acesta va fi locomotiva formatiunii in timpul campaniei electorale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO