Politică

CC: Declaraţiile lui Băsescu despre decizii CC nu au adus atingere independenţei judecătorilor

Autor: Ioana Câmpean

06.07.2012, 15:02 326

În legătură cu acuzaţiile din cererea de suspendare că preşedintele a instigat la nerespectarea deciziilor CC şi a făcut presiuni asupra judecătorilor Curţii, în aviz se arată: "Curtea constată că aceste declaraţii ale preşedintelui României nu au fost de natură a aduce atingere independenţei judecătorilor constituţionali".

În ceea ce priveşte numirea lui Petre Lăzăroiu ca judecător la CC, Curtea menţionează prevederi din legea sa de funcţionare.

Astfel, "în cazul în care mandatul a încetat înainte de expirarea duratei pentru care judecătorul a fost numit, iar perioada rămasă depăşeşte 6 luni, preşedintele va sesiza autoritatea publică prevăzută, în termen de cel mult 3 zile de la data încetării mandatului, în vederea numirii unui nou judecător. Mandatul judecătorului astfel numit încetează la expirarea duratei mandatului pe care l-a avut judecătorul înlocuit".

Legea mai prevede că, în cazul în care perioada pentru care a fost numit noul judecător este mai mică de 3 ani, acesta va putea fi numit, la reînnoirea CC, pentru un mandat complet de 9 ani.

Curtea menţionează în aviz că, "de altfel, şi cele două Camere ale Parlamentului au aplicat dispoziţiile de lege sus citate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO