Politică

Cine este Donald Tusk, omul care a uimit toată ţara cu discursul său în limba română de la Ateneul Român. Cum a ajuns un student la Istorie în fruntea Rezistenţei anti-comuniste, apoi premier al Poloniei şi acum în fruntea Consiliului European

Cine este Donald Tusk, omul care a uimit toată ţara cu...

Autor: Alex Ciutacu

11.01.2019, 13:28 6372

Donald Tusk, preşedintele Consilului European, a uimit toată România cu discursul său susţinut într-o română impecabilă joi seară, la preluarea oficială a preşedinţiei Consilului Europei de către România.

Donald Tusk s-a născut în data de 22 aprilie 1957 şi este originar din Gdansk, Polonia. Tatăl său a fost dulgher, iar mama sa a fost secretară într-un spital. Tatăl său a decedat când Tusk avea doar 14 ani, conform informaţiilor oficiale din biografia sa, oferită de Consiliul European.

În 1976 a început să studieze istoria la Universitatea Gdansk, unde a devenit implicat în activităţi ilegale împotriva regimului comunist.

La acel moment, acesta a cooperat cu reţeaua subterană Uniunea Comerţului Liber şi l-a cunoscut pe viitorul lider al Rezistenţei, Lech Walesa.

În 1980, Donald Tusk a fondat Asociaţia Studenţilor independenţi, NZS, care a făcut parte din mişcarea de Rezistenţă. Acesta a devenit lider al Rezistenţei la locul său de muncă şi jurnalist la ziarul publicat atunci de Rezistenţă.

După ce Legea Marţială a fost implementată în decembrie 1981, el a rămas ascuns. A lucrat apoi ca vânzător la brutărie, iar mai târziu, între 1984 şi 1989 a muncit ca lucrător specializat în munca la înălţimi mari – precum cei care lucrează în construcţii sau în repararea firelor de înaltă tensiune utilizând echipament de escaladare.

În tot acest timp el a fost activist în fruntea Rezistenţei. După ce a fost arestat pentru scurt timp, a fost eliberat în urma amnistiei pentru prizonierii politici anunţată de Generalul Jaruzelski.

În 1983, Donald Tusk a fondat o publicaţie ilegală, „Political Review”, în care a făcut propagandă cu politici economice liberale şi cu regulile democraţiei libere.

După prăbuşirea comunismului, grupul de Rezistenţă cunoscut drept „Liberalii Gdansk” au format un guvern după primele alegeri libere din Polonia.

În acelaşi timp ei au fondat primul partid pro-business şi pro-Europa din Polonia, Congresul Democratic Liberal, cu Tusk în fruntea partidului. Acesta a fost responsabil pentru demonopolizarea şi privatizarea trustului de presă deţinut de stat.

În 1990, Donald Tusk a fost ales membru al Parlamentului.

În această perioadă, el a publicat o serie de cărţi despre istoria Gdanskului, unele dintre ele devenind bestseller-uri.

În 2001, Donald Tusk a fost unul dintre fondatorii partidului de centru Platforma Civică, iar în 2003 i-a devenit lider.

În 2007, după o campanie dură a devenit premier. A stat şapte ani în această poziţie, ceea ce l-a transformat în premierul cu cel mai lung istoric în scaun – în istoria Poloniei democratice, şi primul premier care a câştigat încă un mandat.

În timpul mandatului de şapte ani, Polonia şi-a menţinut creşterea economică, iar în timpul crizei, economia a crescut cu aproape 20%, o performanţă record în Europa.

În 2014, Donald Tusk a fost ales în poziţia de Preşedinte al Consiliului European, iar în 2017 a fost reales pentru încă un mandat de 2 ani şi jumătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO