Politică

FT: În relaţia cu FMI, Ungaria a ales rolul de pugilist. Va prelua România rolul de pudel?

FT: În relaţia cu FMI, Ungaria a ales rolul de pugilist. Va prelua România rolul de pudel?
26.07.2010, 17:39 37

Venirea Fondului Monetar Internaţional în România este "marcatăde o anumită ironie", consideră Chris Bryant - corespondentul pesegmentul afaceri din Europa Centrală şi de Est.

În secţiunea de bloguri, Chris Bryant estede părere că premierul Ungariei Viktor Orban a decis să renunţela poziţia de "pudel" alegând în schimb una de "pugilist" înmomentul în care a spus oficialilor FMI că nu mai este nevoit săasculte de recomandările Fondului.

Această atitudine este văzută de redactorul FT drept o ocaziepentru România să preia "pelerina de corectitudine fiscală"aruncată de Ungaria, devenind noua "febleţe a creditorului dinWashington".

În opinia autorului, România a facut un pas înainte, asumându-şimăsuri fiscale la care Ungaria a renunţat. "Cu un deficit bugetarcare ameninţă să ajungă la 9% în acest an, miniştrii au convenit îngrabă asupra pachetului de măsuri de austeritate convenit cu FMI,incluzând aici reducerea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar",se arată în articol. De asemenea, autorul aminteşte de creşterea de5% a TVA-ului, şi de zecile de mii de concedieri din sectorulpublic ce vor urma.

Bryant consideră însă că, într-un final, Ungaria va trebui săapeleze la împrumutul FMI, menţionând însă că atunci când o vaface, condiţiile impuse de FMI vor fi cu mult mai puţinfavorabile.

"Pieţele financiare vor decide în final care dintre strategii seva dovedi mai eficientă: cea de pudel sau cea de pugilist?".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO