Politică

Iliescu il trimite pe Pacepa dupa gradul de general la Ceausescu

27.01.2004, 00:00 68



Daca fostul sef al spionajului extern Ioan Mihai Pacepa vrea sa-si recapete gradul de general-locotenent si averea, pierdute odata cu fuga din tara (in 1978), atunci ar trebui sa-l scoale din morti pe Nicolae Ceausescu, din ordinul caruia i-au fost retrase demnitatile si confiscata averea. Asa crede presedintele Ion Iliescu, care a calificat ieri pretentia lui Pacepa drept "stranie." Fostul general este autorul cartii Orizonturi rosii, in care denunta teroara regimului comunist si care a facut cariera.



Justitia romana l-a reabilitat pe Pacepa in 1999, dar potrivit Legii statutului cadrelor militare (85/1995) redobandirea gradului de general se face prin ordin al sefului statului.



Avocatul lui Mihai Pacepa, Catalin Dancu, a declarat recent, citat de presa centrala, ca Statele Unite sunt interesate de mersul lucrurilor, intrucat fostul sef al spionajului romanesc are prieteni sus-pusi, intre care vicepresedintele american Dick Cheney.



Seful statului s-a exprimat ieri atat in privinta reabilitarii fostului general, cat si in privinta restituirii averii acestuia: "A parasit structurile care i-au acordat gradul de general, le-a si denuntat. Pai, cine sa-l reabiliteze in gradul de general? Ar trebui Ceusescu s-o faca, ca el i-a dat gradul de general." Despre averea lui Pacepa, presedintele spune: inainte de a pretinde restituirea averii, Pacepa trebuie sa o justifice. Iliescu spune ca are si argumente: oameni ca alde Pacepa "savarseau multe abuzuri si se acumulau de catre unii bogatii pe cale nu corecta".



"Deci trebuie sa demonstreze ca averea pe care a avut-o si pe care o reclama era legal obtinuta. Si exista reguli, legi, nimeni altcineva nu poate interveni", a continuat seful statului.



Fostul sef al spionajului extern Ioan Mihai Pacepa a fost reabilitat in iunie 1999 de Inalta Curte de Casatie si Justitie (pe atunci Curtea Suprema de Justitie). Dupa fuga din tara el fusese condamnat la moarte de Sectia Militara a Tribunalului Suprem, in august 1978. A fost degradat, iar averea i-a fost confiscata. Curtea Suprema de Justitie a decis retrocedarea averii fostului sef al Securitatii Exterene. Avocatul lui Pacepa, Catalin Dancu, a declarat ca averea lui Pacepa cuprinde colectii de carti rare, tablouri, bijuterii. Nu le vrea fizic, ci o contravaloare a lor in bani, actualizata. Ar fi vorba de 3 milioane de dolari. Avocatul a declarat ca Pacepa solicita si restituirea pensiei pe care o merita si care nu i-a mai fost calculata ca urmare a fugii si condamnarii sale. Consilierul prezidtintial Ioan Talpes (fost sef al Serviciului de Informatii Exterene) a acceptat o intalnire cu avocatul lui Pacepa pentru a lamuri lucrurile, dar presedintele Iliescu a spus ieri ca acesta intalniri este una neprotocolara. "Talpes se va stradui sa poarte un dialog si sa-l indrume sa se adreseze la cine trebuie", a precizat Ion Iliescu.



Intrebat daca este de parere ca Mihai Pacepa a fost un tradator, seful statului a raspuns: "Nu vreau sa intru in aceasta discutie. Nu este locul si nici momentul".



La randul sau, consilierul prezidential Ioan Talpes a precizat ca intelegerea cu avocatul lui Pacepa era sa-i dea un telefon pentru a stabili o intalnire in functie de programul pe care il are.



"Ar fi normal sa-l vad, pentru ca sunt niste elemente despre care ar trebui sa se discute", a precizat Ioan Talpes.



Consilierul prezidential a precizat ca este vorba doar despre o discutie, deoarece avocatul lui Pacepa si-a exprimat dorinta de a-l vedea. El a adaugat ca nu stie ce doreste acesta pe fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels